BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BalaBit: új irodák nyílnak külföldön

Kutatás-fejlesztési bázist hoz létre Budapesten kívül az IT-biztonsági vállalkozás

További külföldi képviseleti irodák nyitására készül és saját kutatás-fejlesztési bázis létrehozatalát tervezi a fővároson kívül az informatikai biztonsági piacon tevékenykedő BalaBit Kft. A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő, saját fejlesztésű termékeit kínáló vállalkozás több éve szerepel a Deloitte listáján lévő ötven leggyorsabban növekvő kelet-közép-európai cég között.

„Tavaly közel 60 százalékkal gyarapítottuk a bevételünket, amely így már meghaladja a másfél milliárd forintot” – mondta Györkő Zoltán, a társaság üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátette: iparági és elemzői felmérések szerint a múlt évben az IT-biztonsági piac enyhe növekedést mutatott, a szegmens fő mozgatórugója a kötelező törvényi és iparági előírások teljesítése (compliance) volt. A vállalat árbevételében évről évre nagyobb részarányt képvisel a nemzetközi értékesítés, amely tavaly már elérte a 78 százalékot, egy esztendővel korábban ez a részarány 53 százalék volt. A jelenleg mintegy százfős vállalkozás ez évre további 40 százalékos növekedést tervez, mind az árbevételben, mind a létszámban. A cég tovább bővíti nemzetközi iroda- és partnerhálózatát, és ezzel együtt a külföldi értékesítésből származó bevételének az arányát is. Ami az irodanyitásokat illeti, a 2005 óta működő németországi és a tavaly létesített olasz részleg után az idén az USA-val, Franciaországgal és Oroszországgal bővült a lista, az év második felében Svájc következik – emelte ki az üzletfejlesztési igazgató. Készülnek egy magyarországi k+f bázis létrehozatalára is, ennek a részleteit azonban csak később kívánják nyilvánosságra hozni.

Az ezredfordulón alapított társaság saját fejlesztésű biztonsági megoldásait pénzügyi szervezetek, távközlési cégek, ipari és kereskedelmi nagyvállalatok vásárolják, de a felhasználók között ott van az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is. A rendszergazdák, bizalmas adatokkal dolgozók, outsource-szolgáltatók ellenőrzését végző termékük forgalma, amely a társaság zászlóshajójának számít, egy év alatt 187 százalékos növekedést mutatott.

„Várakozásaink szerint a következő években a piacon a compliance céllal bevezetett eszközök konszolidációja lesz az egyik jellemző trend” – tette hozzá Györkő Zoltán. Ezt a legfrissebb felmérések is igazolják, az IDC közelmúltban kiadott tanulmánya szerint egyre fontosabb a nagy jogosultságú IT-felhasználók ellenőrzése. Az idén az európai piacokon ismét elkezdenek többet költeni IT-beruházásokra a bankok, az elmúlt két évben tapasztalt visszaesés, illetve stagnálás után. Az európai bankok informatikai költségvetésük 10 százalékát költik általában a törvényi előírásoknak való megfelelésre – az IDC szerint 2011-ben ez az érték 15-20 százalékra is emelkedhet. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.