BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reputációban élen a Nokia

Kisebb a bizalom az elektronikai bérgyártókkal szemben

Az ágazatra jellemző volumeningadozás miatt bizonytalanság és bizalmatlanság mutatkozik az elektronikai gyártó cégekkel szemben, miközben komoly elvárás, hogy a piaci szereplők az eddiginél alaposabban foglalkozzanak az elektronikai hulladék kezelésével. Többek között ez állapítható meg a B&P Braun & Partners által a szektor kapcsán végzett, a jó hírnévhez kötődő kutatássorozat eredményéből.

Az elemzők a tíz legnagyobb hazai elektronikai gyártó céggel kapcsolatban kérdeztek meg egyebek mellett ágazati, hatósági, fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakértőket. A listában szereplő vállalatok közül többen bérgyártással foglalkozó beszállítók, regionális és országos szinten meghatározó szereplői környezetüknek, mivel jelentős munkaadók, illetve megrendelők.

A vezető tízesből a dobogós helyeket a Nokia Komárom Kft., a Philips Magyarország és a Sanyo Hungary foglalja el. Közöttük, illetve a lista végén szereplő vállalatok között igen nagyok az eltérések a társaságok megítélésében. Erre valószínűleg az is hatással volt, hogy mennyire ismertek az adott vállalat kiskereskedelmi márkái – áll az elemzésben. Az öt vizsgált kérdéskör mindegyikében közepes vagy gyenge átlageredményt értek el a cégek. A jövőre vonatkozó tervek és a vállalatirányítási témák terén érték el a legmagasabb átlagos pontszámot, ugyanakkor a szakértők szerint a jó hírnév szempontjából ez a legkevésbé fontos terület. A második legjobban szereplő tematika az elismertség lett, ahol az üzleti partneri és a munkaadói vonzerőt, illetve a termékek és szolgáltatások minőségét vették górcső alá. Közepesen gyengének mondható a szektor szereplőinek az úgynevezett vállalati polgárság terén elért eredménye. Ez a vállalat szűkebb és tágabb környezetéhez való viszonyulását jellemzi, többek között az írott és íratlan szabályok betartását vizsgálja. Ezzel a területtel kapcsolatban a szakértők az elektronikai hulladékokkal kapcsolatos felelősséget emelték ki. Véleményük szerint a szektor szereplőinek nagyobb szerepet kellene vállalniuk az elektronikai hulladék leadásával, újrahasznosításával és veszélyeivel összefüggő információátadás terén.

A vállalati működés hitelességét és átláthatóságát firtató kérdésben még gyengébb pontszámot értek el az elektronikai vállalatok, noha a szakértők ezt tartották a legfontosabb területnek. Itt különösen a bérgyártók kerültek hátrányos helyzetbe a megrendelési volumen hullámzása miatt. Az elemzés arra is felhívja a figyelmet, hogy mivel a szektor szereplői elsősorban az olcsó munkaerő miatt választották Magyarországot, hosszú távú jelenlétük bizonytalan, és ez tovább növeli a bizalmatlanságot. Az ötödik, leggyengébb helyre a vállalatok és a kutatásba bevont szakértők közötti partneri kapcsolatok megítélése, azaz az érzelmi közelség került. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.