BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiszállhat a HP a PC-piacról

A számítógépek iránti csökkenőkereslet a magyarázat

Döntés. Kiszáll a személyi számítógépek és a táblagépek piacáról a világ legnagyobb PC-gyártója, az amerikai Hewlett-Packard, miután a 32 milliárd dollár körüli negyedéves árbevétele jelentősen elmarad az előzetesen várttól. Az eredményeket a társaságnál azzal magyarázzák, hogy az utóbbi időben jelentősen lecsökkent a kereslet a személyi számítógépek iránt, valamint a cég nem tudott lépést tartani az Apple elsöprő piaci fölényével. A társaság nemrégiben még megkísérelt betörni a piacra: tavaly 1,2 milliárd dollárért megvette a Palmot, ezzel hozzájutott a webOS operációs rendszerhez. Az idén piacra dobta a webOS-alapú TouchPad tabletet, de az csúfosan megbukott. A Best Buy és más áruházláncok eladatlan készleteit a HP-nek százmillió dollárból kell visszavásárolnia. Most a cég vezérigazgatója, Leo Apotheker azt is bejelentette, hogy leáll a webOS-alapú hardverek gyártásával.

A cég már régóta szenved, hiá-ba ismeri az égvilágon mindenki a HP gépeit, de azok nem hoznak a vállalatnak elég profitot. Az elmúlt negyedévben a PC-üzletág 9,59 milliárd dollár forgalmon mindössze 567 milliós nyereséget hozott. Ennek fényében érthető, hogy más irányokba fordul a HP vezetése: nagyobb és jövedelmezőbb lehetőségek rejlenek az online üzleti szolgáltatások terén, a vállalati szerverekre igény van, a nyomtatóipar pedig a világ egyik legjobb üzlete.

„A HP létezésének kritikus pontjához érkezett, olyan alapvető változásokra van szükség, amelyekkel elérhetjük a mindannyiunk által áhított sikert” – vonta meg az elmúlt napok történéseinek mérlegét Apotheker. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.