BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre magasabbra jut a felhÕben az SaaS

Két számjegyÛ növekedést mutat az idén világméretekben a felhÕalapú szoftver mint szolgáltatás (SaaS) piaca. SÕt négy éven belül meg is duplázódhat az az érték, amelyen osztozhatnak a piac szereplÕi. Magyarországon is egyre nyitottabbak a cégek – kkv-k és nagyvállalatok – egyaránt a megoldás iránt.

Egy év alatt mintegy 20 százalékkal bÕvül a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) piaca, s az idén már átlépheti a 12 milliárd dollárt a tavalyi 10 milliárdhoz képest, 2015-re pedig több mint megduplázódhat – derül ki a Gartner legfrissebb felmérésébÕl. A felhÕalapú (cloud computing) szolgáltatásokhoz sorolható szegmensben egyáltalán nem meglepÕ módon Észak-Amerika dominanciája figyelhetÕ meg, a kontinens részesedése meghaladja a 60 százalékot.

JelentÕs eltérések láthatók ugyanakkor abban, hogy melyik földrajzi régióban mi a fÕ motiváló erÕ az SaaS iránti keresletben. Az európai, közel-keleti és afrikai térségben meghatározó szerepet játszik az általa elérhetÕ költséghatékonyság, míg az ázsiai és észak-amerikai piacon a technológia könnyÛ és gyors használhatósága. Az ellenérvek között

Európában a nem eléggé rugalmas testreszabhatóság, míg a tengerentúlon és Ázsiában a meglévÕ rendszerekbe történÕ integrálhatóság korlátozottsága szerepel.

Az SaaS modell egyre népszerÛbb, a vállalatok egyértelmÛen elmozdulni látszanak a hagyományos ügyfélnél telepített alkalmazásoktól a szolgáltatásként igénybe vehetÕk irányába – ezt állapította meg egyik legutóbbi felmérésében a Forrester Research is. Arra a kérdésre, hogy mely üzleti alkalmazásokat tervezik SaaS módon igénybe venni, a piackutató által megkérdezett cégek közül a legtöbben a HR-, az ügyfélkapcsolat- és az ellátásilánc-kezelÕ, valamint a termékéletciklus-megoldásokat jelölték meg.

Az SaaS legnagyobb elÕnyének az alacsonyabb élettartamköltséget tartják a vállalatok, amely egyértelmÛ megtakarítást jelent a hagyományos rendszereknél megszokott öt-tíz évhez képest, ráadásul jóval kevesebb saját IT-szakértÕt is feltételez. További érv a gyorsabb bevezetés és a gyorsabb alkalmazhatóság.

A széles körÛ elterjedésnek azonban három gátja van a piackutató szerint. Az elsÕ a biztonság, ehhez nemcsak az adatközpont fizikai hozzáférési, hanem a különbözÕ logikai biztonsági és identitáskezelési problémák tartoznak. Az integráció kérdése az on-premise és SaaS találkozása mellett a további SaaS-rendszerekkel való szükséges együttmÛködés során is felmerül, melyek sok esetben csak bonyolultan és költségesen valósíthatók meg. Az adatmigráció pedig akkor okozhat fejtörést, ha az SaaS-t olyan stratégiai területen alkalmazzák, mint a pénzügy, az ellátási lánc.

Magyarországon is egyre élénkebben érdeklÕdnek a cégek az SaaS módon igénybe vett szoftverek iránt. EltérÕ a vélemény ugyanakkor abban, hogy a vállalatok mely köre fogékonyabb a megoldás iránt. Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezetÕ igazgatója ennek kapcsán úgy nyilatkozott, nyitottabbak a nagyvállalatok, fÕleg olyan esetekben, ahol a cég számára fontos, hogy az adott területet alacsony költséggel mÛködtethetÕ szabványmegoldással tudja lefedni. Ilyen lehet például a beszerzés. A kkv-szektorban, ahol a legtöbb szoftverberuházás pályázati forrásból valósul meg, jóval lassabb lehet az SaaS modell terjedése.

A vállalatirányítási rendszerek használatalapú, havidíjas igénybevételének lehetÕségét már több mint negyedszázada nyújtja kkv-ügyfeleknek is a Libra Szoftver Zrt. Ifj. Faur Kálmán vezérigazgató-helyettes szerint az SaaS-koncepcióval a kkv-k elÕtt a profeszszionális informatikai megoldásoknak az eddigieknél sokkal szélesebb tárháza nyílik meg. A használatalapú lehetÕség csak az egyik jellemzÕje a megoldásnak. Ezt egészítik ki a webes alkalmazásból származó további elÕnyök: a hardverberuházás megspórolása, a bÕvíthetÕség, a magas fokú IT-biztonság kialakítása, a professzionális üzemeltetés, a naprakész rendszermonitoring. Úgy látja, a finanszírozásra vannak más lehetÕségek is, mint a pályázati források. Szerinte már rövid és középtávon csökken a pályázati források igénybevétele, és a szolgáltatásalapú konstrukció kerül elÕtérbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.