BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erasmus program az ifjú vállalkozókért

Uniós segítség az új cégek mobilitását fokozó és elősegítő szervezetek tevékenységének támogatásához

Felhívás. Október 17-ig lehet pályázni az Erasmus program kis- és középvállalkozásokat felkaroló felhívására. Az Európai Bizottság által meghirdetett pályázati kiírás célja az, hogy segítséget nyújtson az Európai Unió új vállalkozóinak a nemzetközi tapasztalatszerzésben, tanulásban és hálózatépítésben. Ennek érdekében az Erasmus lehetővé teszi számukra, hogy bizonyos időt más uniós tagállamokban, tapasztalt vállalkozók vállalatainál töltsenek el. Ez a tapasztalatszerzés Brüsszel szerint igen hasznos lehet a vállalkozás indítását fontolgatók, valamint az újonnan alapított mikro- és kisvállalkozások számára, egyrészt szakmai tudásuk, másrészt nemzetközi versenyképességük szilárd alapjainak lerakása szempontjából.

Akit részletesen is érdekel a mostani lehetőség, az a következő világhálós címen találhatja meg az ajánlattételi felhívás

teljes szövegét és a pályázati űrlapokat: http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?displayType=fo&lang=hu&tpa_id=0&item_id=5357&fosubType=p&tk=. Lapunk értesülése szerint jövő hétfőn információs napot is tartanak Brüsszelben az érdeklődőknek, s erre a rendezvényre meghívást kaptak az Erasmus programban legsikeresebb tagállamok képviselői is. Emellett a következő e-mailben is lehet érdeklődni a pályázati feltételek iránt: [email protected].

Ezzel a felhívással konkrétan az új vállalkozók mobilitását fokozó és elősegítő szervezetek tevékenységét kívánja támogatni az EU. Ennek alapján minden olyan köz- vagy magánszervezet pályázhat a brüsszeli kiírásra, amely a vállalkozások támogatása terén működik. Ilyenek lehetnek az állami szervek, amelyek gazdasági ügyekkel, vállalkozásokkal, vállalkozástámogatással vagy kapcsolódó témákkal foglalkoznak, továbbá a kereskedelmi és iparkamarák, kézműipari kamarák és hasonló testületek. Ugyancsak jó eséllyel pályázhatnak a vállalkozásokat támogató szervezetek, vállalkozásindítást segítő központok és inkubátorházak, a vállalkozásokat tömörítő szervezetek és támogató hálózatok, illetve ilyen szolgáltatásokat kínáló köz- és magánszervezetek. A pályázók egyénileg vagy konzorciumba tömörülve (partnerség) jelentkezhetnek a kiírásra. A konzorciumnak legalább két, ugyanabból vagy különböző uniós országból származó, független jogi személyből kell állnia.

Az egyes projektek társfinanszírozására előirányzott teljes uniós költségvetés 4,3 millió euró. Ebből az Európai Bizottság a teljes elszámolható költségének 90 százaléka erejéig támogathat pénzügyileg egy-egy projektet. További fontos kikötés, hogy egyetlen támogatás sem haladhatja meg a 180 ezer eurót a partnerségek, illetve a 150 ezer eurós összeget az egyéni pályázatok esetében. A projektek maximális futamideje huszonegy hónap lehet. A végrehajtási tevékenység tervezett kezdő időpontja: 2012. május 1. n VG

Kik pályázhatnak?

Forrás: Európai Bizottság

- vállalkozásokkal, vállalkozástámogatással foglalkozó állami szervek

- kereskedelmi és ipari, valamint kézműipari kamarák

- vállalkozásindítást segítő központok és inkubátorházak

- vállalkozásokat tömörítő szervezetek és támogató hálózatok

- vállalkozásokat támogató szolgáltatásokat kínáló köz- és magánszervezetek

- vállalkozásokkal, vállalkozástámogatással foglalkozó állami szervek

- kereskedelmi és ipari, valamint kézműipari kamarák

- vállalkozásindítást segítő központok és inkubátorházak

- vállalkozásokat tömörítő szervezetek és támogató hálózatok

- vállalkozásokat támogató szolgáltatásokat kínáló köz- és magánszervezetek-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.