BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irány vissza a fejlett országokba

A logisztikai költségek drágulása miatt az elektronikai márkák a jövőben egyre kevésbé ragaszkodnak ahhoz, hogy bérgyártóik a Távol-Keleten tartsák a termelést. Fontosabb a vevőhöz való földrajzi közelség. Az iparág kedvező első fél évet zárhatott, de a konszolidáció folytatódik.

Az elektronikai márkák termékeit bérmunkában gyártó EMS-iparág viszonylag jó első fél évet zárhatott, a legnagyobb szereplők közül éves összevetésben jó néhányan értek el akár 40 százalékos árbevétel-növekedést. Az iparág nagyágyúi közül a Foxconnak,

a Flextronicsnak, a Jabilnek, a Sanminának és a Celesticának jól megy, az Elcoteq, a Plexus és a Benchmark gyengébb mutatókkal zárta ezt az időszakot. A néhány hónapja a világ második legnagyobb árbevételű szerződéses elektronikai gyártójának számító Flextronics magyarországi csoportja is az utóbbi öt év legnagyobb bevételéről számolt be. A 2,2 milliárd eurós forgalom az anyacég teljes nemzetközi árbevételének közel a 10 százaléka, és éves összevetésben 53 százalékos növekedést jelent.

A hosszú évek óta fúziókkal, felvásárlásokkal jellemzett ágazat konszolidációja az idén is folytatódik, az év eddig eltelt időszakában azonban csak a „kisebb halak” kerültek terítékre, de a The SearchWorks Group tanácsadó cég egyik vezetője szerint már érik néhány nagyobb összeolvadás is, amely tovább élénkítheti az iparágon belüli versenyt.

A szakértő úgy látja, megindult a piaci szereplők visszavándorlása; egyre többen döntenek úgy, hogy az évekkel korábban Malajziába, Kínába vagy Thaiföldre kihelyezett gyártást visszahozzák a fejlett világba, az Egyesült Államokba vagy Mexikóba. Igaz, még ezzel együtt is jelentős kapacitások maradnak a Távol-Keleten, de az ottani infláció, a bérköltségek emelkedése és általában a kihelyezések negatív megítélése miatt már költség-, minőségi és biztonsági szempontból vonzóbbnak tűnik az otthoni gyártás. (A nagy nemzetközi bérgyártók magyarországi leánycégeinek a vezetői ehhez még hozzáteszik, hogy az európai piacra szállított termékek gyártásánál tovább nőhet hazánk szerepe.)

A gyártás áttelepítését az egyre költségesebb alkatrészellátás szempontjából is érdemes megvizsgálniuk az iparági szereplőknek. A közelmúltbeli természeti katasztrófák – az Európát ködbe burkoló izlandi vulkáni hamu, a Japánt ért földrengés és cunami – bizonytalanná tették a szállításokat, amit a megrendelők egy része nem nagyon akart tudomásul venni. Ez olvasható az ágazattal behatóan foglalkozó EMSNow internetes média egyik legutóbbi elemzésében, amely elsősegélyként mielőbbi vészforgatókönyvek kidolgozását javasolja.

A szerző szerint a piaci szereplőknek egyéb gyökeres változásokra is fel kell készülniük a következő néhány évben. Ezek közé sorolja egyebek mellett az ügyletek teljes körű digitalizálását, amelynek nemcsak a számlázást kell magában foglalnia, hanem az online tervezési tanácsadástól a termék életciklusának nyomon követéséig mindent. A hasznát a költségtakarékosságban látják, az egyes műveletek online-ra terelése egyebek mellett kiválthatja a drága üzleti utazások egy részét is.

Az elemző úgy látja, a vevők egyre inkább környezettudatosak, tudni akarják, mi van a termékekben. A bérgyártóknak erre is nagyon oda kell figyelniük – állítja az EMSNow.

Magyarországon a rendszerváltás után jelentős kapacitásokat épített ki a szerződéses elektronikai ipar, amely évekig két számjegyű növekedést mutathatott fel. A globális recessziót 2009-ben az itteni üzemek is megérezték, a helyzet 2010-ben többé-kevésbé normalizálódott, a hazai cégvezetők optimisták a további kapacitásokkal kapcsolatban is.

Magyarországon az elektronikai ipar jelenleg több mint 90 ezer főt foglalkoztat, ez bér- és saját márkás gyártást egyaránt magában foglal; szereplői túlnyomórészt nemzetközi nagyvállalatok, de mellettük a magyar tulajdonosi hátterű Videoton is európai méretekben meghatározó szereplővé tudott válni. Az utóbbi években az iparágban a magasabb hozzáadott értékű, nagyobb szaktudást igénylő termelés került Magyarországra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.