BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nautilus, a szuperkomputer,amely megjósoljaa jövÕt

Grafikák, statisztikák – ezeket elemezve akár a jövÕ is megjósolható. Legalábbis így vélekednek egyes amerikai tudósok, akik megalkották a Nautilus névre hallgató szuperszámítógépet.

Az Illinoisi Egyetem tudósai bizakodók, a szabadon hozzáférhetÕ forrásokban szereplÕ információk alapján – így például az amerikai kormány által üzemeltetett Open Source Centre híreit nézve – az 1945 óta napvilágot látott több mint százmillió cikket megvizsgálva úgy vélik, a közelgÕ gazdasági események, katonai konfliktusok elÕre láthatók. A szuperkomputer az anyagokat hangulat, illetve helyszín alapján elemezte, így például megvizsgálta, hányszor fordulnak elÕ az olyan kulcsszavak, mint a rettenetes, a szörnyÛ, a rossz vagy éppen a jó, a kellemes. S ha az egyik országról szóló cikkekben gyakrabban fordul elÕ a borzalmas szó, abból már kombinál a szuperkomputer.

Akár sikerként is felfogható, hogy a jelentÕs hangulatváltozásokat észlelve az egyiptomi és a líbiai eseményeket elÕrevetítette a komputer, mint ahogy Oszama bin Laden rejtÕzködési helyét is meglelte, igaz, már csak az események után, ám a kutatók szerint ez is jelzi: a rendszer mÛködÕképes, százszázalékos sohasem lesz, de a véletlenszerÛ találgatásnál hatékonyabb. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.