BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Perben, haragban állnak a piacokért

A bíróságok leterheltségérÕl, az évekig húzódó polgári perekrÕl szóló híreket hallva az lehet az ember érzése, hogy Magyarországon össznépi társasjátékká vált a pereskedés. MielÕtt túl szigorúak lennénk magunkhoz, érdemes arra gondolni, hogy a rivális bíróság elé citálása meglehetÕsen népszerÛ megoldás a világ legnagyobb vállalatai körében is, és ezalól a technológiai ipar képviselÕi sem képeznek kivételt. SÕt, az elmúlt évek szabadalmi pereit vizsgálva úgy tÛnik, hogy ebben a vonatkozásban is élenjárnak.


Napjaink legdivatosabb eszközei az okostelefonok, illetve a táblagépek, ezek alapján nem is meglepÕ, hogy az idén sorra röppentek fel a hírek a nagy készülékgyártók és szoftverfejlesztÕk pereskedéseirÕl. A legkiélezettebb küzdelem jelenleg, úgy tÛnik, az Apple és a Samsung között dúl, és bár az almás logójú cég több részsikert is elért, a háborút még korántsem nyerte meg.

A két cég bírósági harca még áprilisban kezdÕdött, amikor az Apple azzal vádolta meg a dél-koreai társaságot, hogy az a Galaxy S jelzésÛ készülékeit az iPhone-ról és az iPadrÕl mintázta. Persze a Samsung sem maradt adós, visszaperelte riválisát, mégpedig öt, a vezeték nélküli hálózati technológiával kapcsolatos szabadalma megsértése miatt. A napjainkra négy kontinens számos országára kiterjesztett jogi vita keretében eddig inkább az Apple-nek kedveztek a döntések, így például augusztusban egy német bíróság megtiltotta a Galaxy Tab 10.1 jelölésÛ táblagépe európai forgalmazását Hollandia kivételével. KésÕbb valamelyest enyhült a tiltás, és csak Németországra lett érvényes, de a dél-koreai gyártó természetesen fellebbezett a döntés ellen. Ausztráliában önként késlelteti a már említett táblagép piacra dobását a Samsung, igaz, erre bírói döntés is ösztönzi a

vállalatot. Hollandiában a Galaxy okostelefonok értékesítésétÕl kell eltekintenie az ázsiai cégnek, igaz, a bírósági döntés csak októberben lép életbe.

A két társaság harca már az USA-ban, Nagy-Britanniában,

Japánban és Franciaországban, sÕt a Nemzetközi Kereskedelmi Kamaránál is tombol, és ha maradunk a háborús hasonlatoknál, az Apple-nek többfrontos küzdelmet kell vívnia. A Samsung ellenkeresetei mellett ugyanis egy másik, korábban az almás logójú cég célkeresztjébe került gyártó, a tajvani HTC is akcióba lépett, és általa a közelmúltban megszerzett szabadalmakkal próbálja hárítani az Apple támadásait. Az ügy pikantériája, hogy a kilenc új szellemi tulajdonukat a Google-tÕl vásárolták, amely viszont a Motorola akvizíciójával tett szert azokra. Ezek közül ötöt eredetileg nem

a mobilgyártó jegyeztetett be,

hiszen kettÕ az egykori Palmtól származik, három pedig az Openwave nevÛ cégtÕl. A HTC új szerzeményeivel természetesen minden fronton háborúzik: egyrészt felhasználja ezeket az egyesült államokbeli perben, másrészt hárommal közülük sikerült bÕvíteni a Nemzetközi Kereskedelmi Kamarához benyújtott kérvényüket is, miszerint le kellene állíttatni az Apple egyes eszközeinek a forgalmazását az USA területén.

De sorompóba, illetve bíróságra lépett az Openwave is, a mobilos szoftvereket készítÕ társaság az Apple-t és a Research

in Motiont (RIM), a BlackBerry gyártóját támadja. A vállalat szerint a két megvádolt cég mobileszközeiben olyan megoldásokat alkalmaztak, amelyek az általa birtokolt szabadalmakat is megsértették. A cél egyértelmÛ, ám meglehetÕsen ambiciózus, a perben érintett eszközök – köztük az iPhone és az iPad – amerikai forgalmazásának megtiltása.

A mobilpiacot megrázó pereskedésbÕl persze nem maradtak ki a nagy kínai gyártók és a Nokia sem, velük a több mint tízezer szabadalmi jogot birtokló InterDigital akaszkodott össze. A Huawei a ZTE ellen kezdeményezett eljárást az amerikai szabadalmi jogai megsértése miatt, és nem meglepÕ módon az importkorlátozás elrendelését kérte a bíróságtól a jogsértÕ készülékekre vonatkozóan. Itt azonban nem állt meg az InterDigital, egy független keresetben a finn Nokia ellen is eljárást indított szintén szabadalmi viták rendezése érdekében.

A legutóbb említett nagy pereskedÕ kapcsán érdemes néhány szót ejteni az amerikai szakirodalomban „szabadalmi troll”-nak nevezett vállalkozásokról, amelyek licencek tízezreit szerzik meg, de azokkal nem kezdenek semmit. Viszont a szabadalmi

jogaikat szerintük megsértÕket bíróság elé citálják. A Boston University szeptemberi becslése alapján 1990 és 2010 között az újító cégeknek 500 milliárd dolláros kárt okoztak ezek a trollok és az általuk indított perek. Az ilyen bírósági ügyekkel megtámadott cégek átlagosan 122 millió dollárt vesztettek a perekben.

Pozitív hatásuk is volt az ilyen típusú „vállalkozások” fellépésének, a nagy technológiai cégek egyre nagyobb figyelmet szentelnek annak, hogy minél több szabadalomnak jussanak a birtokába. Így az Apple és a Microsoft is ott állt a sorban, amikor a csÕdbe jutott Nortel újításait kínálták eladásra. A Google a Motorola megvásárlásával 17 ezer szabadalomhoz jutott, bár néhány szakértÕ szerint kérdéses, hogy mennyire friss, mennyire használható ez a know-how.

a vonatkozásban is élenjárnak.

Telebit-összeállítás-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.