BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IQSys: külföldi terjeszkedés

A Magyar Telekom bevételének már a negyedét termeli ki a vállalati szolgáltatások üzletág, amelyhez az IQSys is tartozik – mondja Rékasi Tibor ügyvezető igazgató, aki három éve vette át a társaság irányítását. A részlegen belül az alkalmazásfejlesztéssel, rendszer-integrációval foglalkozó leányvállalat teljesítményével a válság utáni nyomott piaci környezethez képest elégedett a cégvezető. Szerinte jó irányokba indultak el, ezek egyike a nemzetközi piaci jelenlét kiépítése, amelyben középtávon komoly növekedési lehetőség van, és amelyre egyebek mellett az itthoni kiélezett árleszorító verseny késztette a társaságot. A cél az európai piac, annak nyugati és keleti fele egyaránt. Már dolgoznak az osztrák és a német piacon, illetve a Magyar Telekom külföldi akvizíciói révén Macedóniában és Montenegróban is. Főként az üzleti intelligencia (BI), illetve az ügyfélkezelési rendszerek (CRM) iránt van kereslet ezeken a piacokon. A másik fő irány ebben az ágazatban is a felvásárlás, amelyre üzletágszinten az utóbbi két-három évben két jó példa is mutatkozott – sorolja az ügyvezető. Az egyik az e-egészségügyi alkalmazásokban ismert ISH akvizíciója volt, ami egyebek mellett a külföldi terjeszkedést is segítette szerb, horvát, román és lengyel projektek elnyerése révén. A másik a széles alkalmazásfejlesztési portfólióval rendelkező Daten-Kontor megvásárlása volt.

Akvizíciókkal a jövőben is számolunk – válaszolta lapunk kérdésére Rékasi Tibor. Hozzátette, elsősorban a milliárd forint feletti informatikai vállalkozások jöhetnek szóba, főleg amelyek profilja kiegészítő piacot jelenthet a vállalati szolgáltatások üzletágnak. Jelenleg is több társasággal tárgyal a Magyar Telekom, az idén már nem, de jövőre valamelyikükből üzlet is születhet.

Az alkalmazások szempontjából a jövőben több terület is igen jövedelmező üzletnek ígérkezik. Az egyik a tényleges használat alapú üzleti alkalmazások internetfelhős (cloud) megoldása, amelynek keretében az IQSys a jövő év elejétől elindítja erre épülő szolgáltatásait a kis- és középvállalati szektor számára. Ehhez a közelmúltban több mint 261 millió forintos uniós pályázati forrást is elnyert.

Az elmúlt három évben 4-5 milliárd forint bevétele származott a cégnek a különféle közlekedési informatikai alkalmazásokból (GPS-alapú forgalomirányítás, utastájékoztató rendszerek stb.), a jövőben az elektronikus jegyrendszerek bevezetésével még nagyobb lehetőséggel számol.

A pénzügyi válság hatására új területet is felfedezett magának az IQSys, belépett az adósságkezelési rendszerek piacára is, ahol komplex kinnlevőség-kezelési és -behajtási megoldást fejlesztett ki mind a közműszolgáltatók, mind a vállalatok számára. n S. Gy.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.