BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több jut beruházásra

Az idén éves bevételének 14 százalékát fordítja beruházásra a GTS Hungary. Az alternatív távközlési cég a többmilliárdos keret egy jelentős részét adatközpontjaira költi. A társaság nem kíván indulni a mobiltenderen.


Szélcsend van a piacon – így jellemezte a magyarországi üzleti kommunikációs szegmens helyzetét Pauer Pál, a GTS Central Europe (CE) csoporthoz tartozó GTS Hungary ügyvezető igazgatója. A legnagyobb hazai alternatív távközlési szolgáltatónál ennek megfelelően az idén nem nagyon számolnak jelentős forgalomnövekedéssel, tartani szeretnék a tavalyi, 14,7 milliárd forintos bevételi szintet. A stagnáló forgalom ellenére nem mondanak le ugyanakkor további fejlesztési terveikről, amely az idén kétmilliárd forintnyi összeget jelent, félmilliárddal többet az egy évvel korábbinál. A keret nagyobb részét a cég saját optikai távközlési hálózatának fejlesztésére költi. Mintegy félmilliárd forintot fordít ugyanakkor budapesti adatközpontjának korszerűsítésére és bővítésére is.

A GTS Hungary alapprofilját tekintve lakossági és üzleti ügyfeleknek kínál különféle telefonos, internetes szolgáltatásokat. A lakossági ügyfelek száma jelenleg 23 ezer, az üzletieké 7000. Amikor néhány éve a legutóbbi tulajdonosváltás bekövetkezett, az is nyilvánvalóvá vált, hogy az új tulajdonos a jövőben inkább az üzleti ügyfeleket preferálja. A regionális csoporton belül ma is egyedül a magyar leánycég rendelkezik lakossági ügyfelekkel, ezeket a megfelelő vételi ajánlatig a stratégiaváltás ellenére is megtartja.

Az elmúlt évek során informatikai profillal is bővült a GTS Hungary palettája. A cég 2005-ben nyitotta meg első adatközpontját. A társaság piaci részesedésének növelésében meghatározó lépés volt, amikor tavaly júniusban anyavállalata, a GTS Central Europe felvásárolta az Interware Zrt.-t. Az évi kétmilliárd forintot meghaladó bevételű Interware 1998 óta a magyar alternatív távközlési piac egyik meghatározó szereplője, amely szerverhosting-, kolokációs, internet- és vezetékestelefon-szolgáltatásokat kínál, főként üzleti ügyfelek számára. A két cég egyesülését követően a GTS Hungary adatközpontjainak összterülete közel megnégyszereződött. Az akvizíció kapcsán lapunk kérdésére Pauer Pál jelezte, hogy az anyacég egyelőre nem lát másik hasonlóan vonzó befektetési célpontot.

A csoport a virtuális infokommunikációs szolgáltatások fejlesztésében látja a jövőt, itt jelent meg most újabb szolgáltatáscsomagokkal. Ezen a piacon 10-15 százalékos növekedést várnak, annak ellenére, hogy a magyar vállalatok még ódzkodnak adataik internetre költöztetésétől. A cégnek ugyanakkor az idén a virtuális szolgáltatásokból árbevételének kevesebb mint egy százaléka származik majd, jövőre már 5 százalékkal számolnak. A hazai távközlési piac aktuális témáit érintve a távközlési különadóval kapcsolatban elmondta, a cégnek 2010-ben egymilliárd forintot kellett fizetnie ilyen címen, és október 20-ig újabb, hasonló összegű idei adóteher vár rá. Szóba került a mobil-frekvenciatender is, itt Pauer Pál sietett leszögezni, a GTS csoport számára a mobil nem stratégiai terület.

A GTS csoport tavaly 390 millió euró árbevételt ért el, az adózás előtti eredménye 91 millió volt. A társaság Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában és Romániában nagy teljesítményű városi hálózattal rendelkezik, amely például vezetékes hang-, adat-, internetes széles sávú szolgáltatásokat kínál üzleti ügyfelek, más távközlési vállalatok számára. Szolgáltatásai elérhetők Ausztriában, a Balkánon, a balti államokban, Oroszországban, Törökországban és Ukrajnában is. A társaság tulajdonosa egy magánbefektetői alapokból álló konzorcium, amelyet a Columbia Capital, az M/C Venture Partners és az Innova Capital vezet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.