BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gazprom: Ukrajna fizesse ki a fel nem használt gázt is

Ukrajnának ki kell fizetnie a 2009-es szerződés alapján megrendelt, de fel nem használt orosz földgáz ellenértékét - jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom elnök-vezérigazgatója.

Kijev ugyanis bejelentette, hogy a leszerződött minimum 33 milliárd köbméterről 27 milliárd köbméterre szándékozik csökkenteni az Oroszországból származó földgáz mennyiségét. Minderről Alekszej Miller akkor szólt, amikor szerdán találkozott Dmitrij Medvegyev elnökkel. Jelezte, aggódik amiatt, hogy Ukrajna egyoldalúan tett bejelentést. Az ukrán vételi szándék csökkentését Jurij Bojko kijei energiaügyi miniszter közölte ugyancsak szerdán - jelenti a RIA Novosztyi.

Miller szerint Ukrajnának legalább a szerződéses idő előtt hat hónappal kell megegyeznie Oroszországgal arról, hogy csökkenteni akarja a gázvásárlásait. Medvegyev elnök arra szólított fel, hogy a Gazprom civilizált módon törekedjék az Ukrajnával támadt vita megoldására. "Oroszországnak szilárd szerződéses alapja van arra, hogy továbbra is együtt dolgozzék az ukrán partnerekkel, közben folytatva a tárgyalásokat az együttműködés jövőjéről."  A Gazprom részvények kurzusa szerdán csökkent a moszkvai értéktőzsdén, miután a befektetők aggódni kezdtek az orosz-ukrán feszültségek miatt.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.