BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négycsillagos közös vállalkozás

Két barát, sporttárs kapcsolatából született az a kisvállalkozás, amely ma már nemcsak ingatlanfejlesztéssel, hanem az egyik legújabb, négycsillagos hotel működtetésével is foglalkozik Pécsett.

„Cégünk, a Harász-Fenyvesi Kft. tizenöt éve működik, de a vállalkozást már 1983-ban kezdtük. Építőmérnökként mindketten láttuk, hogy egy rugalmas, szakmailag jól felkészített csapattal könnyedén fel tudjuk venni a versenyt a nehézkes állami cégekkel. Ezt kihasználva indítottuk és működtettük sikeresen ingatlanfejlesztő vállalkozásunkat” – emlékezett vissza az indulás éveire Laczkó Béla ügyvezető igazgató.

Nemcsak a vállalkozásban, hanem a cégvezetésben is társa Sebestyén Gyula, akivel közösen hozták létre és működtették a néhány év alatt száz főre bővülő komplex építőipari vállalkozást. Az eredményességet csak Pécs belvárosában mintegy 24 ezer beépített négyzetméter és olyan speciális épületek jelezték, mint bankszékház, üzletházak vagy az első belvárosi mélygarázs.

Az újdonságok iránt tanúsított fogékonyság, a folyamatos innováció hozta meg a közös vállalkozás életében a legnagyobb váltást is, amikor 1990-ben a pécsi Makár-hegyen indítottak ingatlanfejlesztési projektet. A szakma már az első hazai lakópark megépítésére is felkapta a fejét, majd a projekt az idegenforgalom és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások felé vette az irányt.

„Eredetileg Makár-tanya Sportcentrum néven 1990-ben kezdtük el idegenforgalmi központunk létesítését. Elsőként a szabadtéri teniszpályák (7) és hozzá a klubház készült el, majd követte a taverna/pinceétterem átadása 1995-ben. Az első szállodai egység 1997-ben létesült 10 szobával, a 3 pályás teniszcsarnok utcai frontjaként. A szálloda-szakág azóta is folyamatosan bővül. 1998-ban emeleti fakupolás étterem, 2004-ben újabb 14 szállodai szobás szállodaszárny készült el, végül 2010-ben a legújabb, ötszintes központi blokkal gazdagodott a centrum, így ma 63 szobás hotel várja a vendégeket. A szállás, étterem, sport és wellness mellett a centrum jelentős konferenciaturizmust szolgál ki, helyben számos rendezvényterem áll rendelkezésre” – beszélt a fejlesztés fázisairól Laczkó Béla.

A csaknem egymilliárdos négycsillagos szállodafejlesztésre sikeres pályázat útján közel 320 millió forintos támogatást nyert a vállalkozás a Dél-dunántúli operatív program forrásából.

„Vállalkozásunkat folyamatosan stabil gazdálkodás jellemezte, ez elsősorban abból fakadt, hogy mindig érvényesül az az elvünk, hogy minden részlegnek eredményesnek kell lennie. Mindig ehhez igazítottuk pénzügyi elkötelezettségünket, de az alkalmazottak létszámát is. Ennek a kiegyensúlyozottságnak is köszönhető, hogy pályázatainkkal minden esetben az elérhető maximális támogatáshoz jutottunk hozzá” – avatott be a fejlődés receptjébe Laczkó Béla.

Mint a cégvezető hangsúlyozta, a korábbi ingatlanfejlesztési és üzemeltetési tapasztalatokat kiválóan tudják hasznosítani a több lépcsőben kialakított sokfunkciós létesítmény működtetésében is. A cég jelenleg 34 embernek ad munkát, ezen túlmenően gyakorlati képzőhelyként számos idegenforgalmi, vendéglátós és egyéb szakma tanulóit fogadják.

A sportélmények adták meg a versenyképes fejlesztés irányát

Laczkó Béla (59) és Sebestyén Gyula (64) mindketten építőmérnökök. Ismeretségük már a közös egyetemi évek során barátsággá alakult, amely még szorosabbá vált a családalapítás, majd a közös vállalkozás elindítása során. Aki tudja, hogy a páros teniszjáték milyen szoros köteléket tud teremteni, az nem csodálkozik egymás iránti elkötelezettségükön.

„Gyuszi annak idején lovagolt, én – a családi hagyományt folytatva – teniszeztem. Mindketten agitáltuk a másikat saját sportunk megismerésére. Én egyszer leestem a lóról, ami a sporttal való ismerkedés végét is jelentette a számomra, Gyuszi viszont 40 évesen kiválóan megtanulta a pörgetett fonákot. Ha másként alakult volna, talán most lovarda állna a fedett teniszcsarnok helyén, így viszont az utóbbi mellett köteleztük el magunkat” – summázta a sportbarátságot Laczkó Béla.



„Gyuszi annak idején lovagolt, én – a családi hagyományt folytatva – teniszeztem. Mindketten agitáltuk a másikat saját sportunk megismerésére. Én egyszer leestem a lóról, ami a sporttal való ismerkedés végét is jelentette a számomra, Gyuszi viszont 40 évesen kiválóan megtanulta a pörgetett fonákot. Ha másként alakult volna, talán most lovarda állna a fedett teniszcsarnok helyén, így viszont az utóbbi mellett köteleztük el magunkat” – summázta a sportbarátságot Laczkó Béla. Ötévente bővülés Laczkó Béla és Sebestyén Gyula még a rendszerváltás előtti években, 1983-ban indította el első közös vállalkozását. A kezdeti években ingatlanfejlesztéssel, építőipari beruházások folytatásával foglalkoztak, 1990-ben kezdték máig fejlődő Makár-projektjüket a baranyai megyeszékhelyen. A kezdetekben megvalósult lakópark mellett mára sikeres idegenforgalmi vállalkozás alakult ki, amelynek megvalósítására, majd működtetésére jött létre a Harász-Fenyvesi Kft. A projekt szinte menetrendszerűen ötévente új elemmel bővült, így jött létre a sportcentrum után a mára már 63 szobát számláló 4/3 csillagos szálloda. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve a cég számos szakmában gyakorlati képzőhelyként működik, a 34 állandó alkalmazott mellett jelenleg 20 tanulót is foglalkoztatnak.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.