BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A felhők átformálják a munkaerőpiacot is

A felhőalapú szolgáltatások előretörése, az ezek nyomán kialakuló globális rendszerek az informatika teljes virtualizációjához vezethetnek. A felhő azonban nemcsak egy előremutató IT-szolgáltatás, hanem újfajta üzleti modellként képes lehet megváltoztatni a cégek stratégiáját és munkaerő-gazdálkodását is.

A felhőalapú szolgáltatások elindításához szükséges technológia már évtizedek óta létezik, a szolgáltatás elterjedését ugyanakkor hosszú ideig a széles sávú internet hiánya akadályozta. Az elmúlt pár év világgazdasági és technológiai folyamatai azonban már kedveznek a felhőszolgáltatásokban rejlő üzleti potenciálok felfedezésének. Mivel a felhőszolgáltatások igénybevétele a vállalati szektor számára kimutatható költségmegtakarítást eredményez, nem lehet véletlen, hogy a legnagyobb nemzetközi IT-cégek a 2009-es gazdasági világválsággal egy időben indították el felhőalapú szolgáltatásaikat – hívja fel a figyelmet Tyukodi Gergely, a Budapesti Corvinus Egyetem jövőkutatója. Egyes előrejelzések szerint az ezen a piacon tevékenykedő vállalatok ebből származó bevétele 2015-ben világméretekben már meghaladja a 160 milliárd dollárt.

„A szolgáltatás előnyei – költséghatékonyság, optimalizáció, rugalmasság, testreszabhatóság – mellett közismertek a jelenleg is fennálló korlátai, ilyen az országonként lényegesen eltérő jogi szabályozás” – véli a szakember. Úgy látja, a felhőalapú, globális szintű komplex IT-szolgáltatások és -alkalmazások néhány éven belül már minden bizonnyal nemzetközi trenddé válhatnak, átalakítva a vállalatok IT-technológiával kapcsolatos üzleti stratégiáit.

A felhőszolgáltatások igénybevételével ugyanis a cégek mentesülnek az egyre nagyobb közvetlen tőkebefektetést igénylő informatikai beruházások terhei alól. Az így megtakarított tőke új utakat keres majd magának, melynek egyik lehetséges és leginkább megtérülő formája a humánerőforrás fejlesztése lehet.

„A megtakarított tőkét egy adott vállalkozás fordíthatja például munkatársainak fejlesztésére vagy magasabb szintű képzettséggel és tudással rendelkező alkalmazottak felvételére. Az emberi erőforrás fejlesztését az is indokolttá teheti, hogy az informatikai alkalmazások rohamos fejlődése és elterjedése egyre magasabb szintű ismereteket feltételez felhasználói oldalról. A nagyobb tudással rendelkező munkaerővel tovább fokozható a cég hatékonysága, így növelhető a profit, alátámasztva ezzel azt a vélekedést, hogy a felhőalapú IT-szolgáltatások sokkal inkább tekinthetők új üzleti modellnek, mintsem csupán egy technológiai újításnak” – érvel a jövőkutató.

A felhőalkalmazások komoly fejlődési lehetőséget kínálnak a kis- és középvállalkozások számára is, hiszen olyan, eddig csak multinacionális vállalatok által használt informatikai rendszerek válnak elérhetővé és megfizethetővé számukra, amelyek alkalmazásával magasabb színvonalú és versenyképesebb szolgáltatások előállítására lesznek képesek. A szakember szerint az sem kizárható, hogy a felhő révén egyre több közepes méretű cég válik multinacionális nagyvállalattá a jövőben.

A felhők távlatokat nyithatnak a multinacionális cégek globális törekvéseinek további megvalósításában is. Tyukodi Gergely egy ismert német autógyár példáját hozza fel, a cég felhőalapú technológia segítségével fejlesztette ki egyik legújabb autómodelljét. Adottság volt, hogy a gyár fejlesztési központjai elszórtan, több kontinensen helyezkedtek el, ezért a közös fejlesztés lehetőségét nagyban megnehezítette volna az időeltolódás. Ám a felhőalapú technológia lehetővé tette számukra egy globális fejlesztési felhő kialakítását, így az innovációhoz szükséges összes adat és információ minden fejlesztőmérnök rendelkezésére állt, függetlenül attól, melyik időzónában volt. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a fejlesztés a nap 24 órájában zajlott, hol az egyik kontinens fejlesztőközpontjában, hol a másikban. A projekt így lényegesen hamarabb lezárult, ez komoly megtakarítást jelentett a gyár számára.

A technológiai fejlődés azonban nemcsak az IT területén hozhat újat, hatása a egész társadalomra is kiterjedhet – hívta fel a figyelmet a jövőkutató. A felhőben rejlő legnagyobb érték az adatok hozzáférésének korlátlan szabadsága, ez új távlatokat nyithat a munkaerő mobilitásának előmozdításában. „A felhő lehetővé teszi a tér és az idő figyelmen kívül hagyását a munkavégzés tekintetében. Vagyis a jövő munkavállalói nem lesznek rákényszerülve egy adott feladatnak egy dedikált munkahelyen történő elvégzésére” – vélekedik Tyukodi. A vállalkozások tehát nem arra törekszenek a jövőben, hogy konkrét fizikai munkahelyeket biztosítsanak alkalmazottaiknak, sokkal inkább a megfelelő IT-infrastruktúra kialakítására fókuszálnak majd, hiszen a munka bárhol, bármikor elvégezhető lesz, akár egy okostelefonon vagy tableten keresztül is.

„A jövő generációja egészen új típusú munkát fog végezni, amelyben a munkavégzés helye és ideje sokkal kevésbé lesz koncentrált és meghatározható. Ehhez a típusú munkavégzéshez a felhő által nyújtott korlátlan szabadság adja majd a megfelelő hátteret. Akár még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben a munkaszerződések csupán az elvégzendő feladatokra fognak szorítkozni, figyelmen kívül hagyva annak területi és időbeni meghatározottságát. A távmunkában ma is végezhető feladatok korlátai sokkal kitapinthatóbbak, és nem is fejlődtek új üzleti modellé” – hangsúlyozza a szakember.

Szerinte ha a felhőszolgáltatás révén valóban teljesen szabaddá válhat a munkavégzés helye és ideje, akkor olyan országok, régiók kapcsolódhatnak be a nemzetközi gazdasági folyamatokba, amelyeknek eddig, vélhetően a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedésük miatt, nem volt lehetőségük.

Felhő (cloud)

- az internet szinonimája. Az elnevezés onnan ered, hogy már a 60-as évektől a számítógépes rendszereket illusztráló rajzokon az internetet felhő alakú ábrával jelölték.

Számítási felhő (cloud computing)

- az a számítástechnikai környezet, amely lehetővé teszi bármely termék/szolgáltatás/megoldás interneten keresztüli igénybevételét.

Fajtái:

-szoftveralapú (Software as a Service – SaaS)

- infrastrukturális (Infrastructure as a Service – IaaS)

- platformalapú (Platform as a Service – PaaS)

Felhőszolgáltatások (cloud services)

-a szolgáltatások, termékek az interneten keresztül lehetnek nyilvánosak és zártak. Az ügyfelek nem rendelkeznek a szolgáltatások fizikai infrastruktúrájával, ezeket a felhőszolgáltatótól bérlik. Adataikat nem a saját gépükön tárolják, hanem internetes szervereken. Szolgáltatásalapon vagy havidíjas rendszerben fizetnek.

Telebit-összeállítás Felhő (cloud) - az internet szinonimája. Az elnevezés onnan ered, hogy már a 60-as évektől a számítógépes rendszereket illusztráló rajzokon az internetet felhő alakú ábrával jelölték.

Számítási felhő (cloud computing)

- az a számítástechnikai környezet, amely lehetővé teszi bármely termék/szolgáltatás/megoldás interneten keresztüli igénybevételét.

Fajtái:

-szoftveralapú (Software as a Service – SaaS)

- infrastrukturális (Infrastructure as a Service – IaaS)

- platformalapú (Platform as a Service – PaaS)

Felhőszolgáltatások (cloud services)

-a szolgáltatások, termékek az interneten keresztül lehetnek nyilvánosak és zártak. Az ügyfelek nem rendelkeznek a szolgáltatások fizikai infrastruktúrájával, ezeket a felhőszolgáltatótól bérlik. Adataikat nem a saját gépükön tárolják, hanem internetes szervereken. Szolgáltatásalapon vagy havidíjas rendszerben fizetnek.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.