BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfutóban a digitális videotékák

A digitális tévézés terjedésével dinamikusan emelkedik a digitális tv-s videotárak forgalma is hazánkban, igaz, a szolgáltatást még mindig kevesen használják. A tartalmak jelentős része ráadásul továbbra is ingyenes, így a videotéka működtetése egyelőre nem kifizetődő, idővel azonban ez változhat.

Egyetlen év alatt nagyjából duplájára nőtt a hazai tévészolgáltatók digitális videotékáinak (VoD – Video-on-Demand) forgalma, igaz, így is mindössze néhány százezer felhasználó vette igénybe a szolgáltatást, amelyet elsősorban kínálatbővítési céllal vezettek be a cégek a piacra. A UPC és az Ithaka Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ legutóbbi felmérése szerint az online film- és műsorkölcsönzést a digitális tv-szolgáltatással rendelkező internetezők mindössze 4 százaléka veszi igénybe. A VoD a 60 évnél idősebbek körében a legkevésbé népszerű, mindössze 2,4 százalékuk kölcsönöz digitálisan, az 50–59 év közöttiek esetében ugyanakkor ez az arány már 5,5 százalék, s hasonló mutatót mértek a 29 évnél fiatalabbak esetében is (5,3). A számok ugyan egyelőre alacsonyak, a tavaly tapasztalt forgalomnövekedés és a digitális tévézés dinamikus terjedése ugyanakkor optimizmusra ad okot, így nem csoda, hogy a szolgáltatók többsége további fejlődést vár a következő években.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai szerint tavaly december végén már közel 1,66 millió digitálistévé-előfizetés volt Magyarországon, ezek aránya meghaladta az összes előfizetés 58 százalékát. Egy évvel korábban ez az arány 53 százalék volt, míg 2009 áprilisában – amióta az NMHH adatokat közöl – alig haladta meg a negyvenet. Mindez azt is jelenti, hogy az előfizetők száma az elmúlt bő két és fél évben mintegy 600 ezerrel, az elmúlt egy esztendőben pedig 200 ezerrel ugrott meg.

Mindez hatalmas piacot teremt a digitális videotárak számára is. A televíziós piacon mintegy 26 százalékos részesedésével piacvezetőnek számító UPC arról számolt be, hogy tavaly decemberben a digitális videotárat elérő tévénézők csaknem egyötöde, 42 ezer előfizető választott filmet a cég VoD kínálatából, ez csaknem duplája az év első felében regisztráltnak. Az év utolsó hónapjában több mint 270 ezer alkalommal néztek meg valamilyen videoanyagot az előfizetők a digitális tévétárból, s csak szilveszter napján bő tízezer lekérést indítottak. Szűcs László, a vállalat kommunikációs igazgatója elmondta: a külföldi tapasztalatok alapján a jövőben további felfutást várnak. Amennyiben ez megvalósul, változhat a VoD szerepe is: a szakember arra számít, hogy a jelenleg versenyképességet javító kiegészítő szolgáltatás idővel jelentős bevételt hozhat a cégnek. Hasonló a helyzet a piac 22,4 százalékát ellenőrző T-Home-nál is, ahol a Világgazdaság kérdésére elmondták: az előfizetők köre, valamint az egy ügyfélre jutó „videotéka-fogyasztás” is dinamikusan nő, s a jövőben is további bővülésre számítanak.

Más kérdés, hogy a bevételek jelentős növekedéséhez feltehetőleg a fizetős tartalmak arányának is emelkednie kell, jelenleg ugyanis a felhasználók elsősorban az ingyenes tartalmakat keresik. Szűcs László jelezte: a UPC-nél most csak minden harmadik aktív VoD-felhasználó rendel fizetős tartalmat a videotárból. Minden bizonnyal ez is hozzájárul ahhoz, hogy a digitális videotékák működtetése egyelőre nem kifizetődő a szolgáltatók számára, az elterjedt üzleti modell szerint ugyanis a kölcsönözhető filmek jogtulajdonosainak biztosítani kell egy minimális megtekintési számot, s akkor is az ennek megfelelő összeget kell kifizetni az adott filmért, ha azt végül kevesebben kölcsönzik ki.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a szolgáltatók igyekeznek folyamatosan a vonzóbb tartalmak irányába eltolni a kínálatot. A UPC-nél jelezték: a jövőben több filmet szeretnének közvetlenül a mozis forgalmazást követően, a DVD-megjelenéssel egy időben elérhetővé tenni a felhasználók számára, míg a T-Home-nál a videotékával kapcsolatos tervek között a tartalmi és technikai fejlesztések mellett új alkalmazások, új árazási, archív tévé és átalánydíjas VoD-megoldások (összecsomagolás, bérlet) is szerepelnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.