BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyenge évre számít a távközlési szektor

Többségében stagnáló forgalommal és csökkenő nyereséggel számolnak 2012-re a nagy európai távközlési cégek. Bár a szektort alapvetően a válságálló iparágak között tartják számon, a vállalatoknál úgy látják, hogy 2012-ben már nem tudnak megbirkózni az egyre kedvezőtlenebb gazdasági környezet jelentette kihívásokkal, s ez az eredményszámokon is meglátszik majd.

Az előző hét végén futószalagon érkeztek az utolsó negyedéves gyorsjelentések az európai távközlési ágazatból, s a közölt adatok ugyan jellemzően nem okoztak kellemetlen meglepetést, a tavalyi számokkal egy időben közölt előrejelzések már inkább csalódást keltőek voltak. Szinte minden nagyobb szolgáltató azzal számol, hogy több uniós gazdaság is recesszióba sülylyedhet, a belső fogyasztás pedig mindenhol kifejezetten gyenge marad, ez pedig a szolgáltatásaik iránti keresletet is jelentősen visszaveti az idén. A hazai piac alapján a legrosszabb helyzetben talán a PIIGS államok (Portugália, Írország, Itália, Görögország, Spanyolország) nagy szolgáltatói vannak, mint például a spanyol Telefónica vagy éppen az olasz Telecom Italia, de amerikai és görög leánya miatt nem számíthat sok jóra 2012-ben a Deutsche Telekom sem, és kihívásokkal teli évet vár a France Telecom is. A távközlési óriások így csak a feltörekvő államokban bízhatnak, ezt jól mutatja, hogy a csoportszinten minimális forgalomnövekedést prognosztizáló Telefónicánál is a dél-amerikai piacok dobhatják meg az árbevételt.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a legtöbb vállalatnál egyre komolyabb prioritásként jelenik meg a forrásstruktúra átalakítása, azaz a hitelállomány jelentős mértékű csökkentése: a Telecom Italia például 400 millió eurót faragna le év végéig tartozásaiból. Szakértők szerint a kötelezettségek csökkentése azért is kiemelkedően fontos, mert a szektor cégei csak így kerülhetik el biztosan hiteleik leminősítését. Részben ezért, részben a kedvezőtlen gazdasági helyzet nyomán romló eredményszámok miatt számos ágazatbeli cég visszavette a közelmúltban osztalék-előrejelzését is: a Telefonica vezetése már decemberben jelezte, hogy a tavalyinál kisebb kifizetésre számítsanak a befektetők, a múlt hét végén azonban a spanyol vállalathoz csatlakozott a Telekom Austria, a France Telecom és a Telecom Italia is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.