BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meddig éri meg az olcsó feketeút?

Jövő januárban léphet életbe az új turizmustörvény, amely szigorúbban büntetheti a feketeutak szervezőit is.

Egyre újabb és újabb lehetséges időpontok hangzanak el azzal kapcsolatban, hogy a parlament mikor fogadhatja el az új turizmustörvényt. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) eredetileg legkésőbb 2011 második felére ígérte a jogszabály megalkotását, ehhez képest jelenleg ott tart a folyamat, hogy a dokumentumot a tárca hamarosan társadalmi egyeztetésre bocsátja. „A turizmusról és vendéglátásról szóló törvény jelenleg közigazgatási egyeztetésen van, a jogszabályt várhatóan még az első fél évben a parlament elfogadja és 2013 januárban életbe lép” – mondta Szatmáry Kristóf, az NGM államtitkára. A csúszásnak elsősorban a feketeutak szervezői örülhetnek. Becsült adatok szerint például csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az autóbuszos utak 30 százalékát szervezik feketén. Rengeteg az olyan internetes ajánlat, amely akár 20 százalékkal olcsóbban csalogatja az utazni vágyókat, mint a hivatalosan regisztrált utazásszervezők. Ez persze azonnal visszaüt, amikor kiderül, hogy nem megfelelő a szállás, az idegenvezetés, vagy bekövetkezik egy baleset, és a költségben semmiféle biztosítás nincs. Az új törvényjavaslat egyebek mellett az ellenőrzés hatékonyságát fokozandó a bírság tételét is jelentősen emelné, az eddigi 100 ezer forintos maximumról akár 5-10 millió forintra. Szatmáry Kristóf szerint szabályozni kívánják az idegenforgalmi adó és a hozzá kapcsolódó állami normatív kiegészítés felhasználását is. Jó néhány olyan önkormányzat akad ugyanis, amelyik az idegenforgalmi bevételét nem a turizmusba forgatta vissza, hanem helyette működési költségre költötte el.

„Az elvárt szinttől még meszsze vagyunk, noha tavaly 7,6 millió vendég összesen 19,4 millió éjszakát töltött hazánkban” – mondta Horváth Gergely. A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója úgy kalkulál: bár világszinten az idén eléri az egymilliárdot a turisták száma, Közép- és Kelet-Európában mégis siker lenne, ha legalább stagnálna a külföldi vendégek száma. A számítások abból indulnak ki, hogy a brazil, kínai és indiai gazdaság tovább bővül, és az adózott jövedelmét előszeretettel utazásra fordító középosztály élni fog a fapados légitársaságok nyújtotta lehetőségekkel. Ebben bízva a visegrádi országok négynapos roadshow-n mutatkoztak be Indiában. A tagállamok az idén 402 ezer eurót fordítanak közös promócióra. Ennek keretében nyomtatott médiafelületeket és a közösségi médiát felhasználva reklámkampányokat indítanak India mellett Kínában és Japánban is a 2012-es költségvetésük 14 százalékából. Ugyanakkor jelenleg változatlanul Németországból érkezik a legtöbb turista hazánkba. Innen származik a hazai szálláshelyek vendégéjszakáinak csaknem egyötöde. „A német turisták 163,9 milliárd forintot költöttek el január–szeptember között Magyarországon,

messze meghaladva a többi küldő piac által generált költést. Minden bizonnyal a válság is ludas abban, hogy az átlagos tartózkodási idő csökkenéséből adódóan a vendégéjszakák száma sem érte el a 2010-es szintet” – magyarázta Horváth Gergely.

Vég Márton-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.