BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MT: csökkent a nyereség, de…

Bár a legtöbb soron kellemes meglepetést okozott a Magyar Telekom utolsó negyedéves gyorsjelentése, az adózott eredményt egy egyszeri tétel masszív veszteségbe taszította.

A várakozásokat meghaladó árbevételről, illetve kamat-, adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményről (EBITDA) adott számot utolsó negyedéves gyorsjelentésében a Magyar Telekom (MT). A társaság forgalma a szeptember és december közötti három hónapban 159,42 milliárd forintra rúgott, ez 1,6 százalékos növekedést jelent 2010 azonos időszakához képest, miközben a piaci konszenzus 2 százalék fölötti visszaesést valószínűsített. Bár az EBITDA soron a szakértők is számottevő növekedést vártak, a tényadat itt is jobb lett az előrejelzéseknél: a 46,68 milliárd forint 80 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, és 7,5 százalékkal a prognosztizáltnál.

A kedvező működési adatok ellenére a cég bő 40 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, ez nemcsak a tavalyi 13 milliárdos profithoz képest jelent komoly visszaesést, de jelentősen gyengébb az elemzői konszenzusnál is (a Bloomberg által megkérdezett 10 szakértő például csak 1,9 milliárdos hiányt valószínűsített). A masszív veszteség egy egyszeri tétellel magyarázható: a társaság macedóniai leányvállalatánál ugyanis 31,4 milliárd forintos értékcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni, mivel az érdekeltség 2011-ben készült 10 éves bevételi terveit az egy évvel korábbihoz képest 15–25 százalékkal csökkenteni kellett a kedvezőtlen gazdasági környezet és a vártnál erősebb mobilpiaci verseny miatt.

A hatalmas utolsó negyedéves veszteség a cég egész éves eredményére is rányomta a bélyegét. Miközben a társaság árbevétele mindössze 2 EBITDA-ja pedig 1,3 százalékkal csökkent, az adózott nyereség 96 százalékkal maradt el a tavalyitól, s mindössze 3,18 milliárd forint volt.

A cégvezetés alapvetően elégedetten értékelte a tavalyi számokat, a 2012-es kilátásokról azonban pesszimistán nyilatkozott. Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató jelezte: várakozásai szerint az idén az MT már nem kerülheti el, hogy eredményein megmutatkozzon az akár recesszióhoz is vezető romló gazdasági környezet hatása, és a nyereség apadásának irányába hat a szabadon elkölthető jövedelem csökkenésétől való félelmek is erősödése is. A vezérigazgató hozzátette: a cég azon kezdeményezései, hogy új bevételforrásokat találjon, eredményesnek tűnnek, és reményeik szerint ezek éves szinten stabilizálják majd a csoportszintű bevételeket. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az új bevételforrások alacsonyabb jövedelmezőségűek, éppen ezért a vállalatnál most úgy számolnak, hogy 2012-ben stagnáló, legfeljebb 2 százalékkal csökkenő árbevétel mellett a működéshez kapcsolódó EBITDA 4–6 százalékkal mérséklődik.

Szakértők szerint ugyanakkor a vezetőség prognózisa különösen az utolsó negyedéves eredmények fényében kissé pesszimistának tűnhet. Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője a Világgazdaságnak elmondta: megítélése szerint 2011 utolsó három hónapjában kedvező folyamatok bontakoztak ki az MT-nél, így nem kizárt, hogy a cégvezetés év közben a tavalyihoz hasonlóan az idén is pozitív irányba módosíthat EBITDA-prognózisán. A szakember ennek ellenére hosszú távra továbbra sem ajánlja vételre a cég papírjait, mivel meglátása szerint a negyedik mobilszolgáltató megjelenése jelentősen ronthatja a vállalat profitabilitását a következő években.

A cégvezetés az osztalékfizetésről is döntött: az igazgatóság javaslata alapján, ha a közgyűlés is rábólint, a 2011-es eredmény terhére – az egy évvel korábbihoz hasonlóan – részvényenként 50 forintot fizethet ki a vállalat a tulajdonosoknak.

Jandó Zoltán-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.