BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világnyelveket mentenek a digitális eszközök

Számítások szerint a világszerte jelenleg fellelhető hétezer nyelv közel fele az évszázad közepére kihal. Mindez nagyrészt a globalizáció, a modern világ számlájára írható, amely „bekebelezi” a kisebb kulturális közösségeket. Van azonban kiút, hiszen a digitális technológia, így a Facebook, a YouTube vagy a mobiltelefonok SMS-ei megmenthetik ezt a világot. A tengerentúli Swarthmore College tudósai ugyanis úgy látják, mindezekkel az eszközökkel növelhető az ismertségük.

A régi és a modern világ találkozásának egyik érdekes példája néhány észak-amerikai törzs elhatározása, hogy a közösségi hálózatokat használják a tagok közötti kapcsolattartásra, illetve a fiatalabb generáció számára ezen keresztül próbálják közvetíteni a hagyományaikat, ez a jelek szerint eddig hatékony eszköznek bizonyult. Egy másik példa a tuvai nyelvhez köthető, amelyet a szibériai nomádok körében, illetve Mongóliában beszélnek. Kihalását úgy próbálják megakadályozni, hogy az iPhone készülékekhez készítettek egy olyan alkalmazást, amellyel a nyelv helyes kiejtése sajátítható el. A kutatók szerint mindezek a törekvések követendő például szolgálhatnak, hiszen a modern technológiának köszönhetően az olyan nyelv is, amelyet akár csak öten vagy ötvenen beszélnek a világ valamely eldugott pontján, eljuthat a bolygónk bármelyik részén élőkhöz.

Tény, néhány nyelv eltűnése elkerülhetetlen, ám a kutatók szerint mindent meg kell tenni, hogy ez a szám lehetőleg minél kevesebb legyen. A szakemberek ennek érdekében járják a világot, igyekeznek „begyűjteni” a veszélyeztetett nyelveket, ennek lesz az egyik eredménye – a National Geographickal együttműködve – az a nyolc kötetből álló „beszélő” szótár, amely több mint 32 ezer hangfelvételt tartalmaz majd, anyanyelvi megszólalókkal. A kutatók bíznak abban, hogy e tevékenységüknek köszönhetően megmarad az utókor számára valami a múltból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.