BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem lesz olcsóbb idén a notebook

Az olimpia, a labdarúgó Eb, a beszállítók problémái és a forintárfolyam mozgása is jelentősen befolyásolhatja az idén a hazai notebookárak alakulását. A jelek arra utalnak, hogy 2012-ben nem lesznek olcsóbbak a laptopok.

Igen érdekesen alakultak tavaly a hazai notebookárak, az ágazat év végi ellátási gondjai, illetve a forint gyengülése miatt ugyanis tulajdonképpen megállt az elmúlt évekre jellemző árerózió. Az esztendő elején – a korábbi trendeknek megfelelően – ugyan még fokozatosan olcsóbbak lettek a hordozható számítógépek, az utolsó negyedév azonban érezhető drágulást hozott, így 2011 egészére egy igen rendhagyó árgörbét kaptunk - mondta a Világgazdaságnak Takáts Kristóf, a Hewlett-Packard személyi számítógép üzletágának vezetője. Az év végi drágulást elsősorban az okozta, hogy az őszszel a thaiföldi árvizek miatt komoly merevlemez (HDD) hiány alakult ki a szektorban, ami amellett, hogy a teljes ágazatban ellátási gondokat okozott, igencsak felhajtotta ezen komponensek árát, ez pedig notebookokra is átgyűrűzött.

A 2012-es év talán még a tavalyinál is hektikusabb lehet, ágazati szereplők szerint ugyanis a merevlemezek mellett más alkatrészek árai is éles mozgást produkálhatnak. A HDD-knél a thaiföldi események az év közepéig biztosan éreztetik hatásukat, de sok szakértő úgy véli, hogy a piacon csak az esztendő második felében állnak vissza az árak a korábbi szintre. A merevlemezárak tehát fokozatosan csökkenhetnek, ami akár a notebookokat is olcsóbbá tehetné, ezzel párhuzamosan azonban az LCD-panelek (folyadék kristályos kijelzők), és kedvezőtlen esetben a memória piacon is komoly drágulás jöhet, ami a merevlemezárak esetében tapasztalt korrekciót is túlkompenzálhatja.

A folyadékkristályos kijelzőknél több okból is szinte biztosra vehető a drágulás. Egyrészt az árak jelenleg igen nyomottak, gyakran az előállítási költséget sem érik el, ami számos gyártót a tevékenység újragondolására késztethet. A világ második legnagyobb panelgyártója, a Samsung például múlt hónapban jelentette be, hogy kiszervezi – egyébként masszív veszteséget felhalmozó – LCD-üzletágát, s más gyártók is a termelés viszszafogásán gondolkodnak. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor szakértők szerint 2012-ben a kereslet akár jelentősen is nőhet. Az idén ugyanis olimpiát és labdarúgó Európa-bajnokságot is rendeznek, ezek az események pedig – ahogy erre Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezetője felhívta a figyelmet – igencsak megdobják a televíziók iránti igényt, ami természetesen az LCD-piacra is visszahat.

Bizonyos szempontból hasonló a helyzet a memóriapiacon is, hiszen jelenleg ezen komponensek ára is igen alacsony. Bár a memóriák iránti kereslet várhatóan nem nő az idén számottevően, a kínálat azonban csökkenhet, különösen úgy, hogy a szektor egyik legnagyobb szereplője, a japán Elpida február utolsó napjaiban csődvédelembe menekült. Márpedig az IHS elemzőcég előrejelzése szerint a piac egyes szegmenseiben már az is 20 százalék körüli áremelkedést hozhat, ha az Elpida csak az év második felében fogja vissza kibocsátását.

A fenti „egyenletet” itthon tovább bonyolíthatja a forint igen hektikus mozgása. Takáts Kristóf elmondta:

2012 elején – a január-februári készletkiárusítások mellett – épp a hazai fizetőeszköz erősödése miatt csökkentek némileg az árak, az év hátralévő részére azonban a szakember szerint igen nehéz előrejelzést adni, nem igazán lehet ugyanis megjósolni, hogy a pozitív, illetve a negatív hatások eredőjeként végül merre mozdulnak az árak. Várkonyi Balázs ugyanakkor úgy véli, hogy jelenleg kevesebb tényező hat az árak csökkenésének irányába, így véleménye szerint a gyártók az idén a régi készülékek árán dobhatják piacra új modelljeiket.

Jandó Zoltán-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.