BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szponzort keresnek a fesztiválok

A fesztivál ugyan nem marad el, de a szervezőknek komoly gondot okoz, hogy számos korábbi szponzor visszalépett.

Stagnálhat az idei fesztiválpiac, és nagyobb új fesztiválok sem jelennek meg, mert a piac telített és kevés a szponzor. Az, hogy a legnagyobb magyar fesztivál, a Sziget tavaly könyvelhette el pénzügyileg leggyengébb eredményét, már jelezte: a válság a fesztiválokat sem hagyta érintetlenül. „Jelen gazdasági környezetben egy szinten tartás már komoly eredménynek számítana. Bár egyes fesztiváljainktól komoly szponzorok léptek viszsza, és érezhető a hazai közönség fizetőképességének csökkenése is, nem gondolkodunk abban, hogy a portfólión változtassunk” – közölte a Világgazdasággal a Sziget Szervezőiroda. Hozzátették: a Sziget esetében két éve volt utoljára jegyáremelés és a megnövekedett költségek, az infláció és az áfaemelés okán idén kénytelenek voltak bizonyos mértékben megemelni a jegyárakat úgy, hogy közben igyekeznek – a 20. jubileumot is ezzel ünnepelve – kedvezményeket kínálni. Egy napijegy elővételben 12 ezer forintba, a helyszínen 13 ezer forintba fog kerülni. A hazamenős bérletért elővételben 46 ezer forintot, a helyszínen 55 ezer forintot kell fizetni. Az ottalvós bérlet pedig 55 ezer forint, illetve 63 ezer forint lesz. „A Sziget Kft. költségvetése 5,5 milliárd, ebből tavaly közel 3,5 milliárd volt. Ennyit a jelenlegi jegyárak mellett nem tudnánk kitermelni, ezért az idén komoly erőfeszítéseket teszünk, hogy úgy csökkentsük a kiadásokat, hogy közben a Sziget-élmény ne sérüljön, a programok színvonala és változatossága se lássa ennek kárát” – fogalmazott a cég. A szervezők a tavalyi gazdasági nehézségek, a Sziget hosszú évek sikere utáni vesztesége miatt úgy döntöttek, hogy a külföldi (horvátországi) terjeszkedési terveik egyelőre a fiókban maradnak. A főpolgármesterrel az idén a tavalyihoz hasonló konstrukcióban állapodtak meg, ami 50 milliós területbérletet jelent.

Összeállt már a Sziget világzenei programja: a World Music Party Stage nevű népszerű helyszínen ott lesz az eredeti felállású The Pogues, illetve Goran Bregovic és Emir Kusturica bandája, jön a Shantel & Bucovina Club Orkestar s a hazai felhozatalban a PASO, a Besh o droM és a Quimby. A nulladik nap Ákosról szól majd. Tavaly jelentősen növelte a kiadásokat a nulladik napi Prince-koncert – ennek költsége információink szerint meghaladta a 220 millió forintot –, amelyre a várakozásokhoz képest jóval kevesebben váltottak jegyet.

Tucatnyi újabb név jelent már meg a Balaton Sound idei felhozatalából. Köztük a világ első számú DJ-je, David Guetta – aki már-már rezidensnek számít Zamárdiban – ötödször lép fel a fesztiválon. A norvég Röyksopp varázslatos dance-show-t ígér a soproni Lővérekbe, a 20. VOLT Fesztiválra. Biztos, hogy jóval inkább pénzügyi kérdés lesz az, hogy ki hány fesztivált engedhet meg magának. A szervezők szerint ami korábban sokaknak belefért, hogy egy ember egy nyáron akár több fesztiválon is gond nélkül részt vehetett, az most már egyre kevésbé lesz így.

Csábítják a külföldieket

„Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a Magyar Turizmus Zrt. az idén is felhasználja kommunikációs csatornáit a turisztikai szempontból is jelentős kulturális események, így a Sziget Fesztivál népszerűsítésére is, belföldön és külföldön, például Spanyolországban” – közölte a marketingszervezet. A Szigeten évente egyre több spanyol fiatal vesz részt, tavaly már háromezren voltak. Ezt az idén biztosan sikerül túlszárnyalni.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.