BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az önkormányzatok még több pénzzel tartoznak az E-starnak

A július hónap a várakozásoknak megfelelően a tipikus nyári meleg miatt negatív EBITDA-t eredményezett az E-starnál, bár a központi költségek tovább csökkentek. A cég készpénzállománya is tovább esett, 2,1 millió euróra, és a magyar önkormányzati ügyfelek tartozásai növekedtek a hónap során. A KBC elemzői szerint egyelőre nem látszik a fordulat, ami az októberi kötvénylejáratok refinanszírozásához vezetne. A részvény kiemelkedően magas forgalom mellett jelenleg másfél százalékos esésben van.

Az árbevétel 5 százalékkal 3386 ezer euróra csökkent júliusban, ami idén a legalacsonyabb havi érték. Az EBITDA (kamat-, adófizetés és értékcsökkenés levonása előtti eredmény) is visszaesett, az előző hónaphoz képest több mint duplájára nőtt az E-Star vesztesége. A negatív tendencia nem nevezhető pozitívumnak, de mindenképp erre lehetett számítani, így nem lehet újdonság sem, vélekednek a KBC elemzői.

Magyarországon 35 százalékkal nőtt az árbevétel és 22 százalékkal emelkedett a számviteli EBITDA, azonban az önkormányzati ügyfelek tartozása tovább növekedett, írják a KBC szakértői. A közlemény szerint folyamatosan dolgozik a megoldáson a cég, de egyelőre nem találtak olyan konstrukciót, ami az önkormányzatoknak is tetszene.

Lengyelországban jelentősen csökkent az árbevétel és az EBITDA is, a hőértékesítés a magas átlaghőmérséklet miatt lényegében elhanyagolható volt. Ettől függetlenül a lengyel operáció lehet az, ami alapot ad a bizakodásra, ugyanis innen származik jelenleg a legtöbb készpénz beáramlás a fűtési szezon hónapjaiban (már szeptembertől pozitívra fordulhat a készpénztermelés).

Romániában még mindig folyamatban van a zilahi és marosvásárhelyi projektek zárása. Az EBITDA egyelőre további veszteségekről árulkodik, de a cég közlése szerint ezen projektek teljes lezárásával a gyergyói projekt pozitívba fordíthatja az eredményességet.

„Az októberi kötvénylejáratok kifizetésének forrása még mindig ismeretlen. Egyelőre a lengyel hitel lehívása van napirenden, ami a likviditási problémákat enyhítheti, de a kötvényrefinanszírozásra újabb pénzügyi megoldást kell találni” – vélekednek a KBC elemzői.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.