BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikai fölény az LTE-piacon

A többes díjcsomagok és a mobilinternet a fő hajtóereje az USA-ban is a távközlési piacnak – állapítja meg egyik legfrissebb elemzésében a Pyramid Research. Az amerikai piac­kutató szerint ez a folyamat csak erősödik a következő fél évtizedben, főleg az újabb negyedik generációs technológiának, az LTE-nek köszönhetően. Ennek nyomán a tengerentúli szolgáltatók járnak továbbra is az élen e téren az ügyfélgyűjtésben is. A szakértők becslése szerint 2017-re a világ összes LTE-előfizetőjének a 25,2 százalékát az amerikai operátorok mondhatják magukénak.

A negyedik generációs technológia lesz az uralkodó öt éven belül az Egyesült Államokban, addigra az ottani ügyfélbázis 41,3 százaléka használja majd az LTE-hálózatot. Több tényező is hajtja ebbe az irányba a piacot, egyfelől a frekvenciaszűkösség, illetve a működési költségek csökkentése iránti kényszer, hogy csak kettőt említsünk.

Európában is zajlik a generációváltás, legutóbb Csehországban hirdettek aukciót az LTE-képes spektrumokra. A Pyramid Research ennek kapcsán elemzi részletesebben a cseh távközlést. A magyarországihoz hasonló mértékű hálózat-korszerűsítésre készülő piacon – az amerikai elemzők szerint – az adatforgalomból származó bevétel az idei évre várható 757 millió dollárnak megfelelő összegről 2017-re egymilliárd dollárra nőhet. Úgy látják, hogy az egyik fő hajtóerőnek számító okostelefonok penetrációja a teljes piacot alapul véve addigra már eléri a 75 százalékot. Öt év múlva 567 ezer 4G-s előfizetőt valószínűsít a Pyramid Research, ami a teljes akkori ügyfélbázis 4 százaléka lehet.

Magyarországon az elmúlt két évben mindhárom mobilszolgáltató tesztelte már a 4G-technológiát, közülük elsőként idén január elsejei indulással a T-Mobile döntött a kereskedelmi LTE-szolgáltatás beindításáról. Nyár óta már nemcsak Budapesten, hanem a nagyobb vidéki városokban (Debrecen, Kecskemét, Szombathely, Győr) és a balatoni régióban (Siófok, Hévíz, Keszthely) működik a szolgáltatás. Legutóbb Pest megyében az agglomeráció 50 települését kapcsolta be a cég a hálózatba. Ősszel folytatódik Budapest hálózati lefedettségének növelése is. Jelenleg kültéren Budapest lakosságának 98 százaléka, beltéren 73 százaléka számára elérhető a negyedik generációs szolgáltatás. A magyarországi LTE-előfizetők száma jelenleg ezres nagyságrendű. Az egyik lassító tényező, hogy még kevés az LTE-képes készülék. A T-Mobile szolgáltatása jelenleg vagy laptopon, illetve PC-n használható egy USB-s 4G modemmel, vagy a Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE táblagépen. Már elérhető az a 4G-router is, amely a 4G/LTE-hálózatra csatlakozva osztja el a nagy sávszélességet a lakásban vagy irodában megtalálható wifi-képes eszközök között. Folytatódik a 3G-hálózat felújítása is. A cég augusztus második felében befejezte a mobilinternet-modernizációt a budapesti metrón. Így már mindhárom metróvonal teljes hosszán használható a 3G/HSPA+-alapú mobilinternet-szolgáltatás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.