BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megalopolisz: Coppola új filmje már most a bukással szenved

Úgy tűnik, hogy Francis Ford Coppola neve közel sem lesz elég ahhoz, hogy új filmjét, a Megalopoliszt sikerre vigye. A rendező saját maga fizette a Megalopolisz gyártási költségeit, így valószínűleg nagy pénzügyi bukásra kell számítania, ugyanis a film hírnevének nem tett jót a félrement marketingkampány és az előzetes kritikák sem.

Francis Ford Coppola új sci-fi eposzát, a Megalopolisz című filmet az Oscar-díjas rendező saját maga finanszírozta, és az elég hosszú marketingkampány ellenére mégis úgy tűnik, hogy csúfosan alul fog teljesíteni a mozikasszáknál. A több mint 100 millió dolláros magánköltségvetéssel rendelkező film bár közel 2000 amerikai moziban be lesz mutatva, mégis az előzetes felmérések szerint közel sem fogja visszahozni a rá szánt összeget.

Megalopolisz, Coppola, film
Megalopolisz: Coppola új filmje már most a bukással szenved / Fotó: Northfoto

Bemutató előtti botladozások

A történet egy futurisztikus Amerikában játszódik, ahol egy építész (Adam Driver) összetűzésbe kerül a korrupt polgármesterrel (Giancarlo Esposito), miközben újjáépítik Új Róma metropoliszát egy katasztrófa után. A kritikai fogadtatás rendkívül megosztó, ami további érdeklődést kelthet a film iránt. A Lionsgate ugyan próbálta kiaknázni ezt az ellentmondásosságot egy olyan előzetessel, amely híres kritikusok idézeteit tartalmazta, akik korábban Coppola klasszikusait is leértékelték. Azonban a Vulture magazin kiderítette, hogy

ezek az idézetek mesterséges intelligenciával generáltak vagy hamisak voltak, 

így a Lionsgate visszahívta az előzetest. Ez egyáltalán nem segített az eleve kétes megítélésű alkotásnak.

Coppola egyetlen esélye

A rendező számára sok múlik ezen a filmen, hiszen 120 millió dollárból saját zsebből finanszírozta a produkciót. Bár a Lionsgate magára vállalta a film marketingmunkáját, és ennek köszönhetően több mint 1700 moziban be lesz mutatva Amerikában. A Variety szerint 

silány bevételre, mindössze 5 és 7 millió dollár közötti összegre számítanak a nyitóhétvégén.

Ez koránt sem elég ahhoz, hogy esélye legyen a Megalopolisznak visszatermelnie a rá költött több mint 100 millió dollárt. A filmnek az sem segít, hogy olyan hétvégén jelenik meg, amikor más várt alkotások is a mozikba kerülnek, mint például A vad robot című animációs film, ami várhatóan 24 és 30 millió dollár közötti bevételt hoz majd 3900 moziban. 

A minőségi animációs filmekre pedig nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is elmennek. Idén ennek köszönhetően az Agymanók 2. lett a valaha volt legtöbb bevételt szerző filmje.

Milyen a Megalopolisz?

Annak ellenére, hogy a filmet össze lehet foglalni egy mondatban, mégsem ennyire egyszerű. Valószínűleg azért érte sok negatív kritika, mivel rengeteg témát dolgoz fel, több tucat üzenetet akar átadni, mindezt pedig sokszor elvont, delíriumos köntösben teszi. A filmben többször láthatjuk, milyen hatással lehet az alkohol és a drogok olyan emberekre, akik nem képesek kikapcsolni az agyukat.

A film központi témája a fejlődés,

és szembe állítja azokat, akik jelenben és azokat, akik a jövőben gondolkodnak. A film egyébként meglepően konkrét választ ad a felvetett központi kérdésre, ami nem más, mint, hogy hogyan élheti túl az emberiség a saját kudarcait. Ez a válasz viszont csak Coppola véleménye, nem kell tudományos kutatásokat és felméréseket képzelni. A Megalopolisz ötletek, témák és különböző nézőpontok gyűjtése, melyeket valójában a nézőknek kell kibontaniuk azzal, hogy a film megnézése után megbeszélik őket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.