BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életjelek érkeznek a világhálón át

Hazai mérnökök kitalálták, miként kaphatnak a családtagok folyamatosan és egyszerű módon információt egyedül élő idős hozzátartozóikról, aktuális egészségi állapotukról.

Magyarországon jóval több mint egymillió ember szembesül azzal, hogy egészsége megromlása esetén magára hagyva, bizonytalanságban kell töltenie napjait. Ma már egyre több háztartásban van azonban internethez kapcsolódó számítógép, és az idősebb generáció képviselői is fokozatosan megbarátkoznak a korszerű informatikai eszközökkel. Alapvetően ez adta az ötletet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mérnökeinek. Az Egészségipari Mérnöki Tudásközpont (EMT) fejlesztői azt a célt tűzték ki, hogy egyszerű informatikai eszközökre építve növeljék az otthonukban egyedül élő idősek biztonságát, valamint hozzátartozóik nyugalmát.

„Régen, amikor egy faluban külön házban, de egymástól látótávolságban laktak a különböző generációk, a fiatalok megnyugodhattak, amikor reggel meglátták a szülők kéményéből felszálló füstöt. Ma már nem hagyatkozhatunk a füstjelekre, viszont itt van a számítógép és az internet, melynek segítségével a fiatalok információt kaphatnak az idősek tevékenységéről. Célunk, hogy a távol lévő családtagnak csak egy pillantást kelljen vetnie mobilkészüléke kijelzőjére, és máris megnyugodhasson, vagy azonnal lássa, ha valami nincs rendben” – mondja Vajda Lóránt, a BME EMT igazgatója. „A TeleNyugi névre keresztelt minimalista tevékenységfigyelő rendszer három elemből tevődik össze. Az egyik elem az idős ember lakásában lévő számítógép interneteléréssel, egy vérnyomásmérő, továbbá mozgásérzékelők. Az alapkonfiguráció másik végén egy okostelefon helyezkedik el a megfelelő mobilalkalmazással, valamint mobilinternet-előfizetéssel. A végponti rendszerek – az interneten keresztül – egy központi szerverrel állnak kapcsolatban. A szerver fogadja, feldolgozza és értékeli a lakásból érkező adatokat, továbbá kiküldi a megfelelő jelzéseket az okostelefonra” – tájékoztat Kiss Norbert, a BME EMT fejlesztőmérnöke.

A TeleNyugi kétféle típusú adatot gyűjt: élettani adatokat (vérnyomást, vércukorszintet, véroxigénszintet), valamint aktivitásra utaló adatokat. Ez utóbbi körbe a számítógép-használat (egér- és billentyűmozgatás stb.), valamint a lakásban történő fizikai mozgás tartozik. Az idős ember lakásában működő PC gyűjti a vérnyomásmérő adatait, továbbá a számítógép-használat és a mozgásérzékelők adatait, majd azokat az interneten keresztül eljuttatja a központi szerver adatbázisába. A szerveralkalmazásban kell beállítani, hogy az illető idős embernél milyen élettani és aktivitási értékek tekinthetők normálisnak, illetve milyen értékek jelentenek komoly bajt. Ha minden rendben, a mobileszköz kijelzőjén látható ikon zöld. Kis gond esetén az ikon besárgul, ám ha bármelyik paraméter eléri a kritikus szintet, a szerver kiadja a riasztást, és az ikon pirosra vált. Az okostelefon percenként kérdezi le a szerveralkalmazást. Az ikonra kattintva arról is információt ad, hogy mi lehet a baj forrása.

A prototípus elkészült, a kö­zeljövőben valós felhasználóknál tesztelik a TeleNyugit. „Szeretnénk, ha ötletünkből minél hamarabb termék születne. Mi csak a kutatással és fejlesztéssel foglalkozunk, a tesz­teléssel befejeződik a feladatunk. A mar­ketinghez, az értékesítéshez, a rendszer üzemeltetéséhez, az eszközök szervizeléséhez partnerekre van szükségünk. Szóba jöhetnek induló vállalkozások is” – mutat rá a BME EMT igazgatója.

Mibe kerül mindez?

Az idős ember lakásában kialakítandó rendszer költségei: a PC monitorral: 80–100 ezer forint, a vérnyomásmérő (USB-csatlakozással): 20–60 ezer forint, az internethasználat havi 2–3 ezer forint, a szolgáltatás díja pedig 1–5 ezer forint között mozoghat havonta.

Az egyszeri beszerzési ár tehát nagyjából 100-150 ezer forintra tehető. A rendszer éves működtetési díja 36–96 ezer forint. Ha valaki naponta fél doboz cigarettát szív el, egy év alatt körülbelül 110 ezer forintot költ dohányzásra. Ha naponta csak 10 kilométert autózik, éves benzinköltsége mintegy 100 ezer forint. Látható tehát, hogy a rendszer nem csak a kevesek kiváltsága lehet, többen is megengedhetik maguknak. Egyéni döntés kérdése, hogy ki mire költ.

Az egyszeri beszerzési ár tehát nagyjából 100-150 ezer forintra tehető. A rendszer éves működtetési díja 36–96 ezer forint. Ha valaki naponta fél doboz cigarettát szív el, egy év alatt körülbelül 110 ezer forintot költ dohányzásra. Ha naponta csak 10 kilométert autózik, éves benzinköltsége mintegy 100 ezer forint. Látható tehát, hogy a rendszer nem csak a kevesek kiváltsága lehet, többen is megengedhetik maguknak. Egyéni döntés kérdése, hogy ki mire költ.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.