BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három éven belül megtízszereződik a globális felhőforgalom

A felhő alapú számítástechnika szerepe egyre növekszik az üzleti alkalmazások körében. Az előrejelzések szerint 2014-re az adatközpontok számítási kapacitásának több mint 50 százaléka cloud alapú lesz, és a globális felhőforgalom 2015-re a 12-szeresére, évi 1,6 zettabájtra nő. Ez az adatmennyiség egyenértékű azzal, mintha a bolygó összes lakója négy napon át HD minőségű videókat nézne.

A számítástechnikai szakemberek számára komoly kihívást jelent, hogy a meglévő informatikai infrastruktúra keretei között hogyan helyezhetők át az alkalmazások a felhőbe – állapítja meg a Cisco globális számítási felhő kutatása. Az alkalmazások felhősítésének kulcsa a hálózat fejlesztése, a válaszadók több mint a harmada jelölte meg ezt alapvető feltételként. A virtualizált adatközpontot a válaszadók 28 százaléka vélte fontosnak, míg egyötödük a felhőszolgáltatóval való megállapodást tartja elsődleges fontosságúnak. A felhőmigráció legfontosabb kihívásaként a válaszadók közel háromnegyede az adatbiztonságot említette első helyen.

Jelenleg az informatikai döntéshozók mindössze 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sikerült az alkalmazásoknak legalább a felét áthelyezni a felhőbe. Ha csupán egyetlen alkalmazást helyezhetnének át a felhőbe, a válaszadók többsége az adattárolást választaná. Második helyen a HR-, az ügyfélkapcsolati, a szállítólánc- és a projektmenedzsment-rendszereket említették. Ezeket követték az e-mail és a csoportmunka-megoldások. Sokak szerint a felhő alapú webkonferencia, adattárolás vagy elektronikus levelezés létrehozása időigényes feladat. Az átállás időigényét a legtöbb szakember kevesebb mint hat hónapra becsülte.

A virtualizáció és a felhő alapú megoldások hazai terjedésére is készült nem reprezentatív felmérés. A közép- és nagyvállalati körből kikerülő közel 500 cég adatai alapján a megkérdezettek harmada már használ felhő alapú alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat, és további 16 százalékuk tervezi a bevezetését néhány hónapon belül. 40 százalékuk az e-mailezést helyezte át a felhőbe, ezt követik a csoportmunka-alkalmazások (webkonferencia, videomegoldások) 38 százalékkal, majd a naptár, az irodai alkalmazások és az üzleti szoftverek zárják a sort.

A felhőre való átállás időigényét a legtöbb IT-szakértő kevesebb mint hat hónapra becsülte.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.