BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdokat költhetnek zöld adatközpontokra a cégek

Éves szinten mintegy 30 százalékkal bővülhet az úgynevezett zöld adatközpontok globális piaca a következő években. A Navigant’s Energy Practice napokban közzétett előrejelzése szerint 2016-ban több mint 45 milliárd dollárt költhetnek világszerte ilyen központokra, ami bő két és félszerese a 2012-es esztendőre jósolt 17,1 milliárdnak. A legnagyobb nemzeti piac nem meglepő módon az Egyesült Államok lesz, ahol piackutatók a globálishoz hasonló mértékű bővülést prognosztizálnak: az Environmental Reader elemzése szerint a világ legnagyobb gazdaságában a zöld adatközpontok piaca már 2014-ben átlépheti a 10 milliárd dollárt, miközben tavaly kevesebb mint 5 milliárdot fordítottak ilyen célra a helyi cégek.

Bár az energiatakarékos, zöld adatközpontokra történő áttérésnél a vállalatok kommunikációjában komoly szerepet kap a környezettudatosság, a keresletet leginkább a cégek költségcsökkentési törekvései hajtják.

Becslések szerint a fejlett országokban a teljes energiafogyasztás 2–3 százaléka köthető a különböző adatközpontokhoz, s világszerte átlagosan közel 5 millió olyan szerver működik, amit aktuálisan nem használnak, ez pedig éves szinten 3,7 milliárd dollárnyi energiát emészt fel.

Ennek fényében nem meglepő, hogy az IT területén ténykedő nagyvállalatok egyre komolyabb erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy lefaragják energiaköltségeiket, s ebben a zöld adatközpontok is komoly szerepet kapnak.

A Google például éves szinten 2,5 milliárd dollárt fektet szerverekbe, és a kapcsolódó infrastruktúrába. A társaság adatközpontjai 260 megawatt kapacitást kötnek le folyamatosan, éves szinten pedig 2,3 millió megawatt per óra energiát fogyasztanak el.

Ágazati szakértők szerint a szegmenst a jövőben már nem kizárólag a mamutcégek hajthatják, várhatóan egyre több kisebb vállalat is felismeri majd a zöld adatközpontokban, illetve az adattárolás és gyakran a teljes infrastruktúra ezzel együtt járó kiszervezésében rejlő lehetőségeket. Ennek megfelelően az energiatakarékos adattárolás elterjedése a felhőalapú szolgáltatások térnyerésével párhuzamosan mehet végbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.