BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BYOD vagy amit akartok?

Noha Magyarországon még nincs nagy elfogadottsága a saját mobil eszközök munkahelyi terjedésének, a legtöbb külföldi és hazai szakértő egyetért abban, hogy a Bring Your Own Device – BYOD kampány a jövőben mégis komoly kihatással lehet az üzleti élet online folyamataira. Az informatikai biztonsággal foglalkozó Kaspersky Lab megbízása alapján a B2B International által készített nemzetközi felmérés szerint a cégek 72 százaléka gondolja úgy, hogy ez a trend már a közeljövőben a vállalati élet egyre több területét fogja érinteni .

Az idén júliusban végzett kutatásban megkérdezett közel 3300 vállalkozás informatikai vezetőjének a fele tervezi azt, hogy a jövőben aktívan ösztönzi alkalmazottait a saját eszközeik munkahelyi használatára, a másik fele pedig egyenesen elkerülhetetlennek tartja ezt a tendenciát, függetlenül attól, hogy támogatják-e vagy sem.

Habár a vállalatok méretüktől függetlenül szerepeltek a kutatásban, a személyes eszközök használatának tiltása inkább a nagyvállalatokra jellemző, 12 százalékuk nem tervezi a személyes eszközök munkahelyi használatának támogatását a közeljövőben, míg ez az arány már csak 7 százalék a kisebb vállalatoknál. További 19 százalék viszont legalább korlátozni szeretné a személyes eszközök céges használatát.

„A saját eszközök elterjedése a vállalati szférában egyre nagyobb biztonsági igényeket támaszt. Ugyanakkor elkerülhetetlen a tendencia: függetlenül attól, hogy kis- vagy nagyvállalatról van szó, a munkavállalók a személyes eszközeiket fogják használni arra, hogy a vállalati hálózathoz csatlakozzanak és hozzáférjenek a bizalmas információkhoz. Az alkalmazottaknak teljesen természetes, hogy saját okostelefonjukat vagy táblagépüket használják - anélkül, hogy figyelembe vennék a lehetséges kockázatokat. Éppen ezért fontos, hogy a vállalatok megfelelő biztonsági intézkedéseket hajtsanak végre, hogy védjék mind a vállalati, mind a személyes mobil eszközöket” – vélik a Kaspersky Lab-nél.

A hazai informatikai szektorban is készülnek a saját mobileszközök munkába állítására. Legutóbb a Magyar Telekomnál ismertették a Cisco globális kutatását. Ebből kiderült, hogy a szellemi foglalkozásúak 60 százaléka mobil eszközt használ a munkavégzéshez, kétharmaduk ennek során a saját okostelefonját használja. Ezen kutatás szerint a megkérdezett cégek 89 százaléka lehetővé teszi valamilyen formában, hogy a munkavállalók saját eszközeiket használják, csupán 11 százalékuk tiltja azt.

Az eseményen a BYOD-trend hazai lehetőségei kapcsán Rékasi Tibor, a T-Systems vezérigazgatóhelyettese jelezte, tisztában vannak vele, hogy ma még számtalan ok miatt egyáltalán nem mondható dinamikusnak a fejlődés, de törekednek arra, hogy minden módon felhívják a hazai vállalatok figyelmét erre a költséghatékony lehetőségre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.