BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés iPad fogyott, csalódtak az Apple befektetői

Eredmény A vártnál gyengébb negyed évvel zárta üzleti évét a piaci érték alapján a világ legnagyobb vállalatának számító Apple. Bár a társaság az árbevétel soron nem okozott csalódást, hiszen a közel 36 milliárdos forgalom az egy esztendővel korábbinál 27 százalékkal magasabb, s megfelel az elemzői előrejelzéseknek is, a nyereség alacsonyabb lett a konszenzusnál. Gyorsjelentésének tanulsága alapján a július és szeptember közötti három hónapban 8,2 milliárd dolláros adózott eredményt könyvelhetett el. Ez majdnem a negyedével nagyobb a 2011 hasonló időszakában mértnél, a szakértők azonban ennél is erőteljesebb növekedést vártak: a tényadatnál nagyjából 1 százalékkal magasabb profitot.

A társaság iPhone-eladási adataival kellemes meglepetést okozott, hiszen okostelefonjából majdnem 27 millió fogyott a negyed év során, szemben az elemzők 25-26 milliós várakozásával. Táblagépből azonban jóval kevesebbet értékesített annál, mint amire szakértők számítottak. Az előrejelzés 15,3 millió eladott iPadről szólt, a tényadat azonban csak 14 millió lett. Utóbbit az elemzők azzal magyarázzák, hogy a harmadik negyed év vége felé a fogyasztók már inkább kivártak a vásárlással, miután számítani lehetett arra, hogy a cég ősszel piacra dobja legújabb modelljét, amit az múlt hét kedden meg is tett.

Az elhalasztott vásárlások ellenére a kaliforniai vállalat kifejezetten pesszimista előrejelzést fogalmazott meg a folyó negyedévre. A prognózis szerint az árbevétel mindössze nyolcadával nőhet, s így a szekértők által várt 55 milliárd dollártól akár 3 milliárddal is elmaradhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.