BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárd dollár a felhőkben

A nyilvános felhőszolgáltatások globális piaca az idén közel egyötödével bővül, az év végére átlépheti a 100 milliárd dolláros küszöböt a Gartner egyik legfrissebb elemzése szerint

Az informatikai piac egyik leggyorsabban bővülő szegmensének számít a felhő alapú számítástechnika(cloud computing). A Gartner jelentése szerint a nyilvános felhőszolgáltatások világpiaca az idén 19,6 százalékkal nő és az év végére eléri a 109 milliárd dollárt. Az egyes szolgáltatásfajtákban a legnagyobb egyedi részesedése a business process as a service – BpaaS néven az üzleti folyamatok szolgáltatásként való igénybevételének van. A BPaaS idei mérete meghaladja a 84 milliárd dollárt, szemben a tavalyi 72 milliárd dollárral. Ez adja önmagában a teljes piac 77 százalékát, míg a nyilvános felhő leggyorsabban növekvő szegmense az infrastruktúra, mint szolgáltatás(IaaS). Ez utóbbi az idén több, mint 45 százalékkal bővül.

A piac második legnagyobb szeletének a szoftver, mint szolgáltatás(SaaS) számít, ennek nagysága 2012-ben közelít a 15 milliárd dollárhoz, míg az IaaS a tavalyi 4,3 milliárd dollárról 6,2 milliárd dollárra növekszik. Két éve az IaaS még kevesebb, mint a harmada volt az SaaS piacnak. Dinamikus bővülésre lehet számítani a platform, mint szolgáltatás – PaaS területén is, bár ez más szegmensekhez viszonyítva még kis piacnak számít, ugyanakkor stratégiai jelentőségű és hajtóereje lehet a BPaaS-nek és az SaaS-nekis. A platformszegmens mérete 2012-ben elérheti az 1,2 milliárd dollárt. A további területek közé tartozik még a felhőmenedzsment és a biztonság, ezek együttvéve 3,3 milliárd dolláros piacot képviselnek az idén.

Ami a nyilvános felhő szolgáltatások földrajzi megoszlását illeti, ezt a leginkább Észak-Amerikában veszik igénybe ez a terület fedi le a teljes piac közel kétharmadát, bár a legnagyobb arányú növekedés az ázsiai térségben tapasztalható, mindenekelőtt Indiában, Kínában.

Az eurózóna kihívásai miatt Nyugat-Európa felhős növekedése viszont az utóbbi időben lelassult.

Magyarországon is szaporodnak a felhőalapú megoldások

A felhő alapú megoldások hazai terjedésének felmérésére a Cisco Magyarország készített nem reprezentatív felmérést legnagyobb szakmai konferenciájának a közönsége körében. A közép- és nagyvállalati körből kikerülő közel 500 válaszadótól származó adatok alapján a felhő alapú megoldások hazánkban is dinamikus fejlődést mutatnak. A megkérdezettek 33 százaléka a már használ felhő alapú alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat és további 16 százalék tervezi a bevezetését néhány hónapon belül. A cégek 40 százaléka az e-mailezést helyezte át a felhőbe, ezt követik a csoportmunka-alkalmazások, webes tanácskozás, videokonferencia 38 százalékkal, a naptárt 21, az irodai alkalmazásokat 19, az üzleti szoftvereket pedig a 17 százaléka vitte a felhőbe.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.