BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négymillió munkahely a felhőből?

Több százmilliárd eurós GDP-növekedést, és több millió új munkahelyet vár a felhőalapú szolgáltatások támogatásától az Európai Unió.

A közösség cloud-stratégiájától a hazai szolgáltatók is előrelépést remélnek

Komoly gazdasági potenciált lát a felhőalapú szolgáltatások elterjedésében az Európai Unió, amely meg is lovagolná a cloud computing kínálta lehetőségeket. Ennek érdekében az Európai Bizottság néhány hete önálló cloud-stratégiát dolgozott ki a közösség országai számára. A dokumentum a kockázatok elhárításán és egy egységes szabályrendszer kialakításán túl azt célozza, hogy az európai cégek körében mind nagyobb teret nyerjen a felhőalapú szolgáltatások használata.

A bizottság azért döntött a cloudalapú szolgáltatások elterjedésének uniós támogatása mellett, mert az új stratégia kidolgozása során készített tanulmány szerint a központi beavatkozás jelentős hasznot hajthat az EU számára. Az IDC által jegyzett elemzésből az derül ki, hogy amennyiben a cloud computing uniós hátszelet kap (policy-driven scenario) 2020-ban már 250 milliárd euróval járulhat hozzá a közösség bruttó hazai össztermékéhez, miközben beavatkozás nélkül (no intervention scenario) ez a szám mindössze 88 milliárd lenne. Hasonló a helyzet, ha egy hosszabb időszakot vizsgálunk: a központi támogatást feltételező forgatókönyv 2015 és 2020 között 940 milliárd eurós GDP-többlettel kalkulál, szemben másik szcenárió 357 milliárdjával. A felhőalapú szolgáltatások térnyerésének ráadásul a munkaerőpiacra is jótékony hatása lehet.

Az Európai Bizottság szerint bár az uniós cégek és fogyasztók nagyjából fele ma is használ valamilyen felhőalapú szolgáltatást, a megoldás valóban széles körű elterjedését azonban számos szűk keresztmetszet és a korlát gátolja.

A bizottság felismerte, hogy a cloud térnyerésének egyik legnagyobb akadálya a felhasználói bizalmatlanság, így a most kialakított stratégia egyik kiemelt területe épp a szükséges biztosítékok megteremtése lett. A dokumentum fő pontjai között szerepel többek között egy EU egészére kiterjedő tanúsítási rendszer létrehozása, amely révén azonosítani lehet, hogy melyek a megbízható szolgáltatók.

Az uniós cloud-stratégia legfontosabb eredményeként a hazai szolgáltatók is a biztonsági intézkedések várható jótékony hatását emelték ki. Taivainen Krisztián, az Elastoffice Magyarország Kft. ügyvezetője a Világgazdaság kérdésre elmondta: az irányelvek elfogadása és gyakorlati alkalmazása igen nagy előrelépésnek tekinthető a szolgáltatások iránti bizalom megteremtésének irányába.

A szakember szerint a cloud térnyeréséből egyébként hazánk is profitálhat, hiszen az informatikai szektor eddig is jelentős mértékben járult hozzá a gazdaság növekedéséhez, a felhőalapú szolgáltatások térnyerése pedig tovább javítja az iparág kilátásait. Taivainen Krisztián hangsúlyozta: a KSH adatai szerint az IT-szektor egyetlen növekvő ágazatként az idén 4,5 százalékos gyarapodást mutat, s az előrejelzések alapján a bővülés a jövőben is folytatódik. A növekedésben pedig piaci elemzők prognózisai szerint a cloud computing itthon is komoly szerepet kaphat: a következő időszakban az infokommunikációs ágazat bővülésének 80 százalékát adhatják a felhő vonatkozású értékesítések.

Először a vállalatok

Az EU cloud-stratégiájának keresletre gyakorolt kedvező hatása feltehetőleg első körben a vállalatoknál érződik majd. Ablonczy Balázs, a SAP Hungary ügyvezetője jelezte: várakozásaik szerint a vállalatoknál elsőként a HR, a beszerzés és az ügyfélkapcsolatok terén terjednek el a felhőalapú szolgáltatások. A kormányzati igények viszont eltérhetnek a nemzetközi benchmarkoktól, s a közszférában inkább házon belül tartják majd az informatikai tevékenységek jelentős részét, azaz az úgynevezett private cloud szolgáltatások elterjedése várható.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.