BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem sötétülhet el tévéképernyő

Országosan mintegy félmillió háztartásnak kell arra felkészülnie, hogy 2014-re mindenütt megszűnik a földfelszíni sugárzás. Az ígéretek szerint senki nem marad tévéadás nélkül

A Somogy megyei Barcson kezdődött meg Magyarországon a digitális átállás az analóg műsorterjesztésről. Lekapcsolták a tévétornyot, a vételkörzetben élők így már csak dekóderrel, set-top box-szal vagy újfajta tévékészülékkel tudják fogni a digitális jelet. Elvileg legkésőbb 2014. december 31. után az ország minden településén a legkorszerűbb módon televíziózhatnak a nézők. Jó hír a tévénézők számára, hogy az átállás az eddig megszokott három csatorna (m1, RTL Klub, TV2) mellett plusz négy tévécsatorna és három rádió ingyenes vételét eredményezi.

„A digitális átállás valódi korszakváltás a magyar televíziózás történetében" – hangsúlyozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke. Szalai Annamária (képünkön középen) kifejtette: az átállás technológiai váltást, műszaki fejlesztést jelent, amihez a rászoruló jogosultaknak segítséget nyújtanak. „A jogosultak számára a digitális adás vételéhez szükséges berendezéseket és a beszerelésben segédkező szakembereket biztosítunk. Önhibáján kívül senki nem maradhat televízióadás nélkül, sehol nem sötétülhet el egyetlen tévéképernyő sem” – fogalmazott. Az Antenna Hungária a digitális földfelszíni műsorszórás szolgáltatásával a lakosság 98 százalékát eléri.

A felmérések szerint Magyarországon a háztartások 14 százaléka – mintegy 570 ezer lakás – elsődlegesen érintett. Ezek azok a háztartások, melyek jelenleg kizárólag analóg földfelszíni sugárzással tévéznek. A háztartások három százaléka – további mintegy 100 ezer háztartás – másodlagosan érintett, azaz van előfizetéses hozzáférése vagy digitális földfelszíni vétele, de olyan tévékészüléke is van, amelyen az országos földfelszíni műsorokat (m1, RTL Klub, TV2) analóg földfelszíni vétellel éri el (például a nyaralójában).

A digitális átállás közvetlenül azokat érinti, akik jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennával az analóg földfelszíni adást nézik. Az analóg sugárzás lekapcsolása után a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi csatornák, ha a nézők (egyszeri költséggel) beszereznek egy megfelelő vevőkészüléket (úgynevezett set-top-boxot), amelyet a televíziókészülékhez csatlakoztatnak, vagy ha olyan új tévékészüléket vásárolnak, amely ezt a megfelelő vevőegységet (tunert) már beépítve tartalmazza. Jelenleg a digitális vételhez szükséges legolcsóbb dekóder 8 ezer forint, míg a fizetős vételre is alkalmas 12-13 ezer forintba kerül.

Az állami segítségnyújtásnak három feltétele van. Az első kritérium a szociális rászorultság. Feltétel az is, hogy a háztartás kizárólag analóg földfelszíni vétellel rendelkezzen, illetve a támogatás az állandó lakcímen vehető igénybe. Az NMHH lekéri a szociálisan rászorulók adatait, majd országszerte a KSH munkatársainak bevonásával keresi fel a rászorulókat. Az érintett háztartásokban magasabb az egyedül élő idősek aránya.

Mi az átállás előnye?

A digitális földfelszíni sugárzás jobb kép- és hangminőséget biztosít, és különböző kiegészítő szolgáltatások igénybe vételét is lehetővé teszi: így például az elektronikus programújság használatát, ami az egyik legelterjedtebb a set-top-box extra funkciói közül.

Ugyancsak előny a frekvenciatakarékos technológia: egy analóg csatorna helyén akár 10-12 digitális csatornát is lehet továbbítani. A digitális átállással felszabadul a 790–862 MHz-es frekvenciasáv, s ezt mobil szélessávú szolgáltatásra lehet értékesíteni.

Ugyancsak előny a frekvenciatakarékos technológia: egy analóg csatorna helyén akár 10-12 digitális csatornát is lehet továbbítani. A digitális átállással felszabadul a 790–862 MHz-es frekvenciasáv, s ezt mobil szélessávú szolgáltatásra lehet értékesíteni.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.