BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál jobban teljesített az Oracle

A vártnál jobb teljesítményt nyújtott üzleti éve két hete zárult második negyedévében a világ egyik vezető szoftvergyártója, az Oracle.

Az üzleti szoftvereiről ismert vállalat a szeptember és november között három hónapban 9,1 milliárd dolláros árbevétel mellett 2,6 milliárdos adózott eredmény könyvelhetett el, ami 18 százalékos növekedést jelent 2011 hasonló időszakához képest.

Ráadásul a tényadatok az előzetes prognózisban szereplő számokat is meghaladták: a forgalom 90 millióval volt magasabb a Bloomberg elemzői konszenzusánál, míg a részvényenként 64 centes profit 5 százalékkal szárnyalta túl a várakozásokat.

Nem meglepő módon a piac pozitívan reagált a kedvező hírekre. Az Oracle részvények árfolyama már kedden is jól teljesített a New York-i kereskedésben, a tegnapi 1,7 százalékos erősödést azonban a zárás után további 1,2 százalékkal sikerült megfejelni. A vállalat papírjai, mióta májusban kétéves mélypont közelébe süllyedtek, folyamatosan emelkednek, s az elmúlt bő fél évben a társaság piaci kapitalizációja majd 30 százalékkal ugrott meg.

Elemzők szerint a társaság jó teljesítményében komoly szerepet játszott, hogy a vállalat a közelmúltban felvásárlásokkal igyekezett megerősíteni pozícióját a felhőpiacon. Szakértők ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a cloud az Oracle számára nem csak lehetőséget, hanem komoly kihívást is jelent.

A gyorsan fejlődő szegmens túl nagy ahhoz, hogy a vállalat figyelmen kívül hagyhassa, ugyanakkor sokak szerint a cég kisebb konkurenseinek kilátásai jobbak a felhőpiacon. Az Oracle egyébként bő három éve Sun Microsystems megvásárlásával a kihívás elébe ment, s azóta a társaság hardver üzletágának bevételei dinamikusan emelkednek, szakértők azonban úgy vélik, hogy ez korántsem biztos, hogy elég lesz, a FactSet prognózisa szerint például a hardver divízió részesedése a teljes árbevételen belül az elmúlt években tapasztalt dinamikus növekedés után az idén már csökkenhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.