BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az olcsó szervert veszik a cégek

A magyarországi cégek IT-költésének visszafogása miatt a szerverpiac is szenved hazánkban. A vállalatok az olcsóbb készülékeket veszik, és ebben a közeljövőben sem várható változás

Tovább folytatódott a harmadik negyedévben a globális szerverpiac szűkülése, legalábbis értékben, darabszámban ugyanis enyhe növekedést mértek a piackutatók. Az IDC adatai szerint a július és szeptember közötti három hónapban világszerte 2,46 millió szervert értékesítettek, ami 3,6 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest, az eladott termékek összértéke azonban alig 12,6 milliárd dollár volt, 3 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Értékben kizárólag Észak-Amerikában és az ezen a területen is gyorsan fejlődő ázsiai-csendes óceáni régióban regisztráltak gyarapodást.

A darabszámban mért növekedés, illetve az értékben regisztrált csökkenés egyben azt is jelzi, hogy a piac továbbra is trendszerűen az olcsóbb termékek irányába tolódik el, s így folyamatosan csökken az átlagár. A globális értékesítést már évek óta a hagyományos készülékeknél alacsonyabb árú, úgynevezett x86-os szerverek térnyerése jellemzi, a kedvezőtlen gazdasági helyzet azonban újabb lökést adott ennek a szegmensnek, amely darabszámban, és értékben is bő 4 százalékos növekedést mutatott a harmadik negyedévben az IDC adatai szerint.

Érdekesség, hogy az év első három hónapjában Kelet-Közép-Európa a legjobban teljesítő térségek között volt (a január és március közötti időszakban itt 16 százalékos növekedést mértek), ezt követően azonban régiónkban is hanyatlásnak indult a piac. Sőt a harmadik negyedévben messze az átlagot meghaladó mértékben csökkentek az eladások: értékben majd nyolcadával hanyatlott a piac, ennél nagyobb mértékű visszaesést pedig csak a Közel-Keleten regisztrált az IDC.

A piackutató adatai szerint a globális, illetve a régiós folyamatokhoz illeszkednek a hazai szerverpiaci trendek is. Bagi Bence az IDC elemzője a Világgazdaságnak elmondta: itthon tulajdonképpen már csak x86-os szerverekről érdemes beszélni, a nem ebbe a kategóriába sorolható készülékből ugyanis a harmadik negyedévben mindössze 33 darabot adtak el Magyarországon. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az elmúlt hónapokban igen jól látható, hogy az értékesítés az x86-os kategórián belül is az olcsóbb készülékek irányába tolódik el hazánkban.

Bagi Bence jelezte: az eladások alakulására továbbra is a kedvezőtlen gazdasági helyzet gyakorolja a legnagyobb hatást. A magyar vállalatok többsége a válság kirobbanását követően befagyasztotta informatikai büdzséjét, és így a cégek igen keveset költenek IT-fejlesztésekre. Ez természetesen a szerver-piac teljesítményére is rányomja a bélyegét: ha vásárol is a vállalati szféra, igyekeznek a leginkább költséghatékony megoldást megtalálni. Az IDC elemzője jelezte: ennek megfelelően növekedést kizárólag az úgynevezett toronyszervereknél regisztráltak, amelyek fajlagosan jóval olcsóbbak, mint a többi x86-os típusú készülék. Míg az ilyen eszközökből az idei első kilenc hónapban hetedével több fogyott, mint tavaly, a teljes piac stagnált, enyhén szűkült az előző év hasonlóidőszakához képest – tette hozzá a szakember.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a hazai piac második legnagyobb szereplőjének számító Dell Magyarország is. Kovács Tamás a társaság vállalati szegmensért felelős menedzsere lapunknak elmondta: a hazai cégeket nem csak az alacsonyabb beszerzési ár hajtja az x86-os szerverek irányába, hanem az is, hogy ezeket az eszközöket üzemeltetni is sokkal olcsóbb, mint a hagyományos készülékeket, s mivel fenntartásuk kevésbé komplikált, így kevesebb emberi erőforrást igényelnek.

Érdekesség, hogy miközben a hazai vállalatok egyértelműen az olcsóbb szerverek irányába mozdulnak el, egy ellentétes folyamat is kibontakozóban van hazánkban, a felhő alapú szolgáltatások térnyerésével. Bagi Bence elmondta: a cégek számára tulajdonképpen az IT tevékenységek különböző szintű kiszervezését lehetővé tevő az cloud szolgáltatók hatalmas szerverparkokat alakítanak ki, számukra azonban nem elsősorban a beszerzési ár a fontos, hanem az adott készülékek fogyasztása és helyigénye, ezek ugyanis jelentősen befolyásolják működési költségeket. Éppen ezért a közelmúltban a drágább, nagyobb kapacitású szerverek szegmensében is érezhető némi mozgolódás, igaz ennek a teljes piacra gyakorolt hatása egyelőre nem látható, és könnyen elképzelhető, hogy komoly áttörés ezen a területen a közeljövőben sem várható.

IBM: búcsú az első helytől?

A piac átrendeződése az erőviszonyokra is hatással volt a szerver szegmensben. Miközben értékben továbbra is az IBM a világelső 27 százalékos részesedéssel, darabszámban az olcsóbb, x86-os készülékek szegmensében jóval erősebb HP és Dell, már messze elhagyta az itt mindössze a piac bő tizedét ellenőrző társaságot. Ráadásul az IBM előnye az árbevétel alapján összeállított listán is folyamatosan szűkül: a harmadik negyedévben például alig 150 millió dollárral előzték meg a legnagyobb konkurens HP-t, amelynek 3,33 milliárd folyt be július és szeptember között szervereladásból.

A sorrend itthon is megegyezik a globálissal. Az IDC szerint darabszámban mérve a legnagyobb részesedést a HP tudhatja magáénak, míg a második helyen hazánkban is a Dell, a harmadikon pedig az IBM áll.

A sorrend itthon is megegyezik a globálissal. Az IDC szerint darabszámban mérve a legnagyobb részesedést a HP tudhatja magáénak, míg a második helyen hazánkban is a Dell, a harmadikon pedig az IBM áll.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.