BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dömpingárú kínai hálózati eszközök Európában

Alig csengett le a kínai távközlési cégek és az amerikai képviselőház vitája, a ZTE és a Huawei ismét a támadások kereszttüzébe kerülhet, ezúttal azonban nem a tengerentúlon, hanem Európában.

A The Wall Street Journal értesülései szerint ugyanis egy belső használatra készített Európai Bizottság (EB) által jegyzett elemzés alapján a két társaság komoly károkat okoz az európai gyártóknak azzal, hogy vezeték nélküli hálózati eszközeiket dömpingáron értékesíti az öreg kontinensen. Az elemzés tanulsága szerint a kínai vállalatok 35 százalékkal a tisztességes piaci ár alatt dobják piacra termékeiket az Európai Unió területén.

A jelentést követően a legnagyobb kérdés, hogy vajon az EB meg mer-e kockáztatni egy frontális támadást. Egy esetleges vizsgálat elindítását ugyanis Pekingben biztosan támadásnak értékelnék, ez pedig feltehetőleg nem tenne jót a két ország kereskedelmi kapcsolatának. Arról nem is beszélve, hogy a Huawei épp a közelmúltban jelentette be, hogy a következő három–öt évben duplájára, 14 ezer főre emelné európai alkalmazottai számát, s 70 millió eurót költenének el egy finnországi kutatás-fejlesztési központ kialakítására.

A vizsgálat ennek ellenére nem elképzelhetetlen, az Egyesült Államok ugyanis néhány hete nem riadt vissza az esetleges következményektől. Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága október közepén hozott nyilvánosságra egy állásfoglalást, amelyben szervezet nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította a két kínai távközlési vállalatot, és azt javasolta a helyi cégeknek, illetve a kormányzatnak, hogy kerüljék az érintett társaságok berendezéseinek használatát. Különösen a jelentés azon pontja került a figyelem középpontjába, amely szerint a vizsgálat során bizonyítékot találtak arra, hogy a Huawei és a ZTE kiberhadviselési berendezéseket szállított a kínai hadseregnek.

Mindenesetre a befektetők nem reagáltak túl lelkesen a hírekre. A ZTE részvényeinek jegyzése például kedden 3,5 százalékkal esett a hongkongi kereskedésben, s ezzel megszakadt a papír december eleje óta tartó szárnyalása (az előző héten bő 12 százalékkal drágultak a papírok).

Korábban a Huaweiről is elterjedt, hogy börzére vágyik: szakértők az amerikai konfliktus kapcsán éppen azt fejtegették, hogy a friss fejlemények miatt esetleg kitolódhat a társaság tőzsdei rajtja.

Gavin Dai, a Huawei Technologies Hungary ügyvezető igazgatója ugyanakkor lapunk kérdésére nemrégiben jelezte: kínai társaság rövid távon nem készül tőzsdére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.