BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiányos az üzleti adatok védelme

Felmérés Elkészült az első hazai felmérés a kis- és középvállalkozások adatszivárgás elleni védelméről
A hazai vállalatok döntő többsége még felbecsülni sem tudja, hogy mekkora kár éri a cégét az adatszivárgások miatt. Általában a százezres nagyságú kár a leggyakoribb, ugyanakkor a tízmillió forint feletti veszteség gyakoribb, mint a milliós kár – állapítja meg a Compliance Data Systems Kft. elemzése. A többségében kis- és középvállalatok gyakorlatát vizsgáló elemzés többek között rámutat, hogy a kutatásba bevont társaságok nagyobb része ugyan ismeri az adatvédelmi technológiákat, de csak minden ötödik–tizedik cég használ merevlemez-titkosítást, e-mail titkosítást vagy adatszivárgást megelőző szoftvert, egyharmaduk pedig semmiféle védelemmel nem rendelkezik. A bizalmas üzleti adatok felmérése, osztályozása csak az érintett cégek felénél fontos, de többnyire ott sem ellenőrzik megfelelő módon. Pedig amúgy minden második vállalkozásnál használnak az alkalmazottak saját eszközt a munkavégzéshez.
Ezeknek csupán alig egyharmadán van ugyanolyan szintű védelem, mint magánál a vállalatnál, és a gépek egyötöde semmilyen szinten nem védett. Ezek után nem meglepő, hogy az adatszivárgási esetekről a cégek kétharmada nem is értesül. A vállalatok felénél használnak okostelefont és táblagépet, s ezek negyede a munkavállalók tulajdonában van. Az alkalmazottak tulajdonában lévő okostelefonok aránya nagyobb, de a magántulajdonú táblagépek is kezdenek elterjedni vállalati környezetben, ami figyelemre méltó lehet az adatszivárgásokat tekintve.
A leggyakrabban ilyen esetek úgy fordulnak elő, hogy az alkalmazottak küldenek el bizalmas üzleti adatokat e-mailben vagy más módon, de ugyanilyen gyakori az elveszett laptopok okozta adatvesztés is. A munkavállalók, kivéve, ahol a belső rendszer nem engedi az USB-kimenetekhez való hozzáférést, könnyen átmásolhatják a bizalmas információkat saját pendrive-jaikra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.