BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itthon is indul a 4G-s verseny

Fontos versenytényező lehet a jövőben a mobilszektorban a negyedik generációs szolgáltatás. A Magyar Telekom Budapestet már lefedte, míg a Telenor a vidéki településeken erősít a 4G-vel. A Vodafone pedig egyelőre várakozó álláspontra helyezkedett

Mostanra lényegében a teljes fővárost lefedte negyedik generációs (LTE) mobilszolgáltatásra is alkalmas hálózatával a Magyar Telekom – jelentette be Christopher Mattheisen, a társaság elnök-vezérigazgatója. A cégvezető hozzátette: Budapest mellett további 60 településen is elérhetővé tették előfizetőik számára az új szolgáltatást, ami egyben azt is jelenti, hogy kültéren az ország lakosságának közel 27 százalékát érik már el.

Christopher Mattheisen egyben azt is bejelentette, hogy a jövőre társaság folyatatja 2011 májusában megkezdett hálózatmodernizációját, s céljuk az, hogy 2013 decemberére a teljes országban elérhetővé tegyék negyedik generációs mobilszolgáltatásukat. A vezérigazgató nem mulasztotta el ugyanakkor megjegyezni: a fejlesztéshez, és az akadálymentes szolgáltatáshoz a cégnek hamarosan többletfrekvenciára lesz szüksége, utalva ezzel arra, hogy álláspontja szerint a negyedik mobilszolgáltató elkaszálása miatt várhatóan ismét a médiahatósághoz kerülő frekvenciát a már piacon lévő cégeknek kellene értékesíteni.

A Magyar Telekom sietsége nem meglepő, hiszen szakértők többsége is úgy vélekedik, hogy az új technológia a jövőben meghatározó versenytényező lehet a mobilszektorban. Lapunk értesülése szerint ennek megfelelően folyamatosan fejleszti LTE-hálózatát a Telenor is, amely azonban némileg más stratégiát követ, mint a Magyar Telekom. A piac második számú szereplője ugyanis nem Budapestre, hanem elsősorban az olyan vidéki településekre koncentrál, amelyeken a vezetékes internet lassú, és ahol így a mobilnet reális alternatíva lehet. A Világgazdaság információi szerint a Telenor már több száz magyarországi településen tette elérhetővé ezt a szolgáltatását, s fokozatosan közelednek a főváros felé is.

A legutóbbi nyilatkozatok alapján a piac harmadik nagy szereplője, a Vodafone egyelőre nem tervezi az LTE-szolgáltatás kiterjesztését. Diego Massidda, a társaság vezérigazgatója a Vodafone legutóbbi nagy hálózatfejlesztési projektjének zárását követően elmondta: bár a cég felújított hálózatának minden eleme alkalmas az LTE-szolgáltatásra is, ennek megindításával azonban a társaság kivár addig, amíg valós fogyasztói igény nem jelentkezik az új generációs szolgáltatásokra, azaz amíg teret nem nyernek a 4G-s készülékek.

A Magyar Telekom szerint ugyanakkor erre már nem kell sokat várni, jövőre ugyanis a kínálat dinamikus bővülésének köszönhetően robbanásszerű lehet Magyarországon is az LTE-képes okostelefonok terjedése.

Christopher Mattheisen jelezte: a Magyar Telekom kínálatában még karácsony előtt megjelenik az első négy ilyen készülék, de a társaság folyamatosan tárgyal a gyártókkal a portfólió szélesítéséről, az iPhone tulajdonosok számára például néhány héten belül válhat elérhetővé a cég LTE-hálózata.

Másfél milliárd előfizető néhány éven belül

A legtöbb előrejelzés szerint az ideihez hasonlóan világszerte rohamosan emelkedhet a következő években az LTE-előfizetők száma.

A negyedik generációs mobilszolgáltatást használók száma az Ericsson közelmúltban kiadott elemzése szerint a tavalyi 9 millióról az idén 55 millióra ugorhat, akad azonban olyan prognózis is, amely 2012 végére 70 millió fölötti előfizetővel számol.

A növekedés várhatóan a következő években is kitart, 2018-ra ugyanis már 1,8 milliárd felhasználóval kalkulálnak, igaz, a várakozások szerint ekkorra a világ lakosságának fele számára lesz elérhető a negyedik generációs mobilszolgáltatás.

A negyedik generációs mobilszolgáltatást használók száma az Ericsson közelmúltban kiadott elemzése szerint a tavalyi 9 millióról az idén 55 millióra ugorhat, akad azonban olyan prognózis is, amely 2012 végére 70 millió fölötti előfizetővel számol.

A növekedés várhatóan a következő években is kitart, 2018-ra ugyanis már 1,8 milliárd felhasználóval kalkulálnak, igaz, a várakozások szerint ekkorra a világ lakosságának fele számára lesz elérhető a negyedik generációs mobilszolgáltatás.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.