BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kártevő-invázió jelent meg már a mobiltelefonok rendszerében is

Mobilbiztonság Ugrásszerűen megnőtt az informatikai fenyegetettség az okostelefon-piacon is. Az idei harmadik negyedévben csak az Android platformon több mint 50 ezer kártevő bukkant fel, de még az iOS (iPhone) rendszert is támadják a vírusok – állapítja meg az F-Secure legfrissebb elemzése. A finn IT-biztonsági cég aktuális jelentése a legfontosabb mobilfenyegetések kapcsán Android-dominanciáról számol be, ami nem meglepő, hiszen jelenleg a legtöbb okostelefonon ilyen operációs rendszer fut. Ebben a negyedévben a két legjellemzőbb Android-fenyegetettség a profitszerzés céljából indított SMS-küldő aktivitások és a fertőzött készülékről történő információlopás volt. Még a sebezhetetlen hitt iOS-t is támadják: a Fidall alkalmazás ellopja a készülék névjegylistáját, és azokra kéretlen üzeneteket küld.

A harmadik negyedévben a Zitmo (a Zeus mobilverziója) egy új változatát is azonosították, amely a Blackberry készülékeket támadja. A bankoló kártevő célja ellopni azt a mobiltelefonra küldött tranzakció-hitelesítő számot, amelyet a bankok küldenek ügyfeleiknek online tranzakciók jóváhagyásához. A Zitmo kártevő kinyeri az SMS-ből az adott számsort, és továbbítja azt egy távoli szerverre, így a bűnözők SMS-ben jóváhagyott utalásokat tudnak indítani.

A harmadik negyedévben további említésre méltó felfedezés a majd összes mobilplatformot érintő FinSpy trójai felbukkanása, amely képernyőképeket készít a fertőzött készülékről, megjegyzi a valós vagy virtuális billentyűzeten történő leütéseket, befolyásolja a Skype-kommunikációt, követi az eszköz helyzetét, valamint figyeli az SMS-eket és hanghívásokat.

Az is érdekes, hogy miközben a „rendszertulajdonos” Nokia már egyáltalán nem foglalkozik tovább a Symbiannal, az ezen futó kártevők még messze vannak a kihalástól: 2012 harmadik negyedévében 21 új víruscsaládot regisztráltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.