BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer az életben mindezt látni kell

Az első helyre az idén 850. születésnapját ünneplő párizsi Notre-Dame került (évi 12 millió látogatóval). A katedrális a francia gótikus stílus egyik legrégebbi és legszebb épülete. A második legnépszerűbb hely a Kínai Nagy Fal (évi 9 millió látogató). A híres kínai erődítményrendszert a világ hét új csodája közé is beválasztották. Az építmény egyben a világ legnagyobb temetője is, a nagy fal építése közben meghalt 10 millió munkást ugyanis a Nagy Fal közvetlen környezetében temették el.

A legősibb után a legújabb: harmadik hellyel büszkélkedhet a Sydney Operaház (7,4 millió látogató évente), a 20. század egyik leghíresebb épülete. Ezután következik az Eiffel-torony (6,7 millió látogató évente), amely Párizs és egyben Franciaország jelképe. Ötödik a Lincoln emlékmű Washingtonban (évi 6 millió látogató). A római Colosseum (5,11 millió látogató) grandiózus épülete az időszámításuk szerinti első század óta Róma dísze. Eredetileg az Amphiteatrum Flavium nevet viselte, a Colosseum nevet később kapta – egy közelében állt Néró szoborról! 1980-ban vált a világörökség részévé, és lett a világ hét új csodájának egyike.

A Szabadság-szobor New York dísze és Amerika jelképe (évi 4,24 millió látogató), a szobor Franciaország ajándéka, az USA függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. Nyolcadik a granadai Alhambra (évi több mint 3 millió látogató), és a kilencedik leglátogatottabb hely a Gízai Piramisoké (évi 3 millió látogatóval).

A világ legszebb épületének tartott Taj Mahal „csak” a tizedik a listán, évi 2,5 millió látogatóval. Sokan palotának vélik a gyönyörű, fehér márványból emelt épületet, pedig az egy síremlék: Shah Jahan uralkodó a felesége, Mumtaz Mahal emlékére építtette a szeretett asszony halála után. Így vált a sírig tartó szerelem jelképévé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.