BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Best Reisen: Egyiptom és Tunézia a csőd oka

válság Becsődölt pénteken a Best Reisen utazási iroda, amely a magyarországi utazásszervező cégek közül az egyik legnagyobb volt. „A magyar utazási piacot öt éve sújtó válság rendkívüli módon sújtotta az iparágat, így bennünket is. Különösen nagy veszteségeink keletkeztek az egyiptomi és tunéziai utazások terén, mivel 2011 januárja óta politikai válság sújtotta a két észak-afrikai desztinációt, amelyek tradicionális a legerősebb, forgalmunk többségét adó úti céljaink voltak. A szűkülő piac, a csökkenő fizetőképes kereslet, a kiélezett konkurencia-harc és a folyamatos árháború nem teszik lehetővé a gazdaságos működést. A folyamatos működés pénzügyi feltételei már nem biztosíthatóak” – közölte a cég.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által vezetett lista alapján a charterező cégek közül idén Neckermann tette le a legtöbb kauciót, 2,3 milliárd forintot, második a Best Reisen 1,3 milliárd forinttal, harmadik pedig a Kartago Tours kereken egymilliárd forintos kauciójával. A korábbi csődök hátterében az állt, hogy az utazási irodák a piac igényéhez képest a kelleténél sokkal több charterjáratot és garanciális szállás kapacitást kötöttek le. A biztosíték összegéből kell fedezni az utazás megkezdése után hoppon maradt utasok, valamint a kényszerű kint tartózkodás költségeit. A fennmaradó összegből pedig kártalanítják az egyéb jogosultakat. A Best Reisennek csak fővárosi irodái voltak.

A Best Reisent 1995 novemberében jegyezte be a cégbíróság. Az alapítók szándéka szerint egyiptomi, tunéziai, törökországi utazások specialistájaként kezdte működését az egzotikus Thailföld-el kiegészítve. A kínálat azóta folyamatosan bővült, számos desztinációt kínáltak az iroda katalógusai. Már a 2012-es eredményeik sem voltak fényesek, 6 milliárd forintos árbevétel mellett 40 millió forintos adózott eredményt, ellenben 440 millió forintos üzemi veszteséget értek el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.