BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kapaszkodik a Velencei-tó

Bár még félbehagyott építkezések rontják a Velencei-tó látképét, az utóbbi időben mégis nőtt a népszerűsége a belföldi turisták között

Rég volt ennyire jó szezon a Velencei-tónál, bár jóval kevésbé népszerű, mint a Balaton, a strandokat üzemeltteő szolgáltatók véleménye szerint augusztus 25-ig elérik és 5-7 százalékkal meghaladhatják a tavalyi szintet. Az agárdi strand idei látogatottsága pedig mintegy 30 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. A szállodások is sokat köszönhetnek a kánikulának, mintegy 10 százalékkal több a vendégük és a tartózkodási időszak is növekszik. „A Velencei-tó környéki fejlesztések, a turisztikai kínálatbővítés szerepe kiemelkedően fontos a belföldi és a külföldi vendégforgalom növelésének, a tartózkodási idő meghosszabbításának szempontjából. A tartózkodási idő meghosszabbítása mellett fontos cél, hogy az egy napra érkező kirándulókból is több napig tartózkodó vendégek váljanak” – hangsúlyozta Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese. Ehhez persze fejlesztések is kellenek, mert összességében jelenleg elég szegényes a kínálat.

Ezen segíthet, hogy közel két év után folytatódik a Velencei-tó kapuja kiemelt uniós projekt, és elvileg 8-10 hónap alatt, az eredeti tartalommal valósul meg. Még 2011 októberében nehéz helyzetbe került az önkormányzat, mert a közbeszerzésen kiválasztott kivitelező cég ellen felszámolási eljárás indult, pénzügyi problémái miatt az építkezés leállt. A kivitelezővel szerződést kellett bontani. A másodszor kiírt közbeszerzési eljárás eredményes volt, így folytathatják a félbehagyott kivitelezést. Öten nyújtottak be ajánlatot a közbeszerzési eljáráson, közülük a legkedvezőbb ajánlat, a zalaegerszegi Z-Pannon Kft.-ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyert. A kivitelezőknek 8 hónapjuk van a projekt befejezésére, amelyet nettó 1,5 milliárd forintért vállaltak. Ennek 53 százaléka uniós forrás, a többi önkormányzat állja. A fejlesztéssel gyakorlatilag megváltozna a tó délkeleti sarkának arculata. A beruházás keretében megújul a húszhektáros partszakasz, a strand és a kikötő környéke is. Kicserélik a közműveket, homokos lídót, sétányokat, fedett korzót, gyaloghidat, játszóteret és 5500 négyzetméter alapterületű szolgáltatóházat alakítanak ki, melynek a felét közösségi terek teszik ki.

A Balatonnál is nagyon jó adatokat hozhat a július és az augusztus. „A fedett helyeink tele vannak, nem állunk rosszul, főleg a holland vendégek száma emelkedett, mert ők szeretnek előre foglalni, és a dunai árvíz miatt inkább minket választottak a dunai kempingek helyett” – mondta Székely Ferenc, a Balatontoursit igazgatóhelyettese. A cég 26 légkondicionált mobilházzal bővítette 150 darabból álló mobilház-kapacitását, és több tíz milliós projekt keretében teljesen megújítják a balatonfüredi vízisípályát. Amúgy a Balaton-régióban közel kétezer uniós projekt nyert összesen kétszázmilliárd forint támogatást az elmúlt három évben. A nagyszabású település-rehabilitációs projektek szinte valamennyi tóparti települést és várost érintették, nincs olyan tóparti település, ahol ne történt volna valamilyen strand- vagy kikötőfejlesztés. A statisztikák szerint a Balaton régió kereskedelmi szálláshelyeinek árbevétele 2012-ben hozzávetőleg 23,3 milliárd forint volt, ebből a belföldi turisták 13,5 milliárd, míg a beutazók 9,8 forint forgalmat jelentettek. A tó fő vendégköre a kisgyermekes családoké, ahol gyerekek életkora 2-14 év, szüleik pedig a 30-50 éves korosztályhoz tartoznak. A másik stabil vendégkört az igényes, de nem drága szórakozást kedvelő 17-25 éves fiatalok képezik, akik baráti társasággal érkeznek a tóhoz.

A fiatalok vízpartra vágynak

A fiatalok kevesebb mint fele nyaral, a nyár első hónapjában 47 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy volt már, vagy megy az idén pihenni - közölte a K$amp;H Bank egy általa végzett reprezentatív felmérés alapján. A közlemény szerint az átlagos magyar fiatal belföldön, vízpart mellett tölt el egy hetet szabadság gyanánt. A külföldre utazók többsége is a vizet, a tengerpartot keresi, de sokan választják az aktívabb nyaralást kirándulással, túrázással. Átlagosan 76 ezer forintot szánnak a nyaralásra, amit többségük 3-6 hónap alatt spórol össze. A nyaralást a fiatalok 56 százaléka párban tervezi, nagyobb társasággal a férfiak 29 százaléka nyaralna, míg a nőknek csak 16 százaléka.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.