BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szalagátvágások éve előtt a turizmus

A 34 kiemelt turisztikai beruházás közül valahol még a közbeszerzést sem írták ki, míg akad, ahol már javában folyik az építkezés

A kiemelt turisztikai beruházások területén is a szalagátvágások éve lesz 2014, ugyanis Gyulától Keszthelyig elvileg 34 projekt készülhet el.
„A kiemelt projektek a megvalósítás különböző szakaszaiban járnak. Egyes projekteknél a tervezési munkák befejezését követően, a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárások sikeresen zárultak, a munkaterületet átadták a kivitelezőknek, és a beruházások 2014 első félévéig befejeződhetnek” – válaszolta a Világgazdaság kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Hozzátették: más projektek esetén még a tervezési, engedélyeztetési folyamatok zajlanak, vagy a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás előkészítése, más esetben az eljárások lefolytatása történik, így a fizikai, kivitelezési munkák még nem kezdődtek meg. Ezeknél a projekteknél a munkák várhatóan csak 2014 késő őszén fejeződnek be.
Még tavaly augusztusban 34 kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról döntött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság. A dél-alföldi régióban hat, Dél-Dunántúlon hét, Észak-Alföldön kilenc, Észak-Magyarországon kilenc és Nyugat-Dunántúlon három projekt javasolt támogatásának összege 46,7 milliárd forint volt.
A döntéshozók egyértelműen kiemelten kezelték a vallási turizmus igényeit, hiszen Szeged, Debrecen és Pécs is szép összeget nyert el templom felújításokra. A mátraverebély-szentkúti Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztésre pedig 2,4 milliárd forintot szavaztak meg. „Szeptember végén indul a kivitelezési munka a templom és a rendház felújításával. A közbeszerzésen eredményt hirdettek, amit ha senki nem támad meg, akkor a Confector Kft-vel írnak alá” – mondta lapunknak Kálmán Peregrin, a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely igazgatója. Fejlesztik a szabadtéri létesítményeket, többek között a zarándokok felvonulási terét, a szabadtéri miséző helyet és a kegytárgyüzletet, felújítják a zarándokházat is, egy 106 fő elhelyezésére alkalmas zarándokszállást építenek, valamint fogadóépületet és fogadóteret. „Pont az volt eddig a gond, hogy a vendégek csak pár órát maradtak itt, a fejlesztés után viszont több napot is, így akár iskolai csoportokra is számítunk” – fogalmazott Kálmán Peregrin.
Nem áll viszont ilyen jól a „zselici csillagoségbolt-park komplex turisztikai fejlesztése” című beruházás, amely 670 millió forintot kapott. Sokáig tartott az engedélyezési eljárás, így a közbeszerzést csak szeptember első napjaiban írhatták ki. Ideális esetben 2014 végén fejeződhet majd be az építkezés. „Többek között planetárium, kilátó és tanösvény készül. Éves szinten 15 ezer látogatóra számítunk majd” – mondta lapunknak Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke. Magyarországon ugyanis a Zselic azon területek egyike, ahol a csillagos égbolt látványát elnyomó fények alig zavarják. Kolláth Zoltán szerint egy 100 fős csillagnéző-túrát havonta egyszer nagyon könnyű megszervezni, mert népszerű programról van szó.
A legdrágább beruházás pedig a hatvani Grassalkovich-kastély felújítása és a Magyar Vadászati Múzeum létrehozása 3,1 milliárd forintból. Az alapkövet még áprilisban letették, a tervek szerint az átadás jövő tavasszal lehet. Az ígéretek szerint a 4700 négyzetméteres hasznos alapterületű épületben és a két hektáros kastélykertben létrejövő múzeumhoz hasonló intézmény egész Európában csak Dániában található.

Régiós verseny a harmadik helyért

A hazai turisták számára idén is toronymagasan a Balaton a legnépszerűbb régió, júliusig 1,5 millió vendégéjszakát töltöttek a magyarok a tó környéki szállásokon. A második helyen változatlanul a budapesti régió szerepel 872 ezer éjszakával, de a KSH adatai szerint tavalyhoz képest a harmadik-negyedik helyen csere történt Észak-Magyarország és Nyugat-Dunántúl között. Előbbi 11 százalékos növekedéssel 816 ezer belföldi vendégéjszakával büszkélkedhet, míg utóbbi 6 százalékos csökkenéssel már 700 ezer éjszaka alatt zárt január és július között. A külföldiekkel együtt viszont továbbra is Nyugat-Dunántúl a harmadik legerősebb turisztikai régió.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.