BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eddig 350 szálloda kapott csillagot - Nem vizsgálják a minősítést

Eddig a hazai szállodák mintegy harmada kapott hivatalos csillagozást. A fogyasztóvédelem nem ellenőrzi a jogosulatlan használatot.

Bár a KSH júliusi adatai szerint hazánkban 1024 szálloda működik 59 ezer szobával, ezeknek mintegy harmada döntött úgy, hogy megéri csatlakoznia a Hotelstars minősítő rendszerhez. „A legújabb döntésekkel 350-re emelkedett a csillagok használatára jogosult magyar hotelek száma. Ez szobaszám alapján 40 százalék feletti arányt jelent. Az év végére ez a szám elérheti a négyszázat is” – mondta a Világgazdaságnak Lukács Attila, a Hotelstars szakmai titkára. Hozzátette: főleg a budapesti és a keleti (főleg hajdúszoboszlói) régió szállodái aktívak. Szerinte a szállodák komoly erőfeszítéseket tesznek termék-szolgáltatás együttesük fejlesztésére és ezáltal a megcélzott kategória elérésére. Ez sok esetben nem feltétlenül anyagi ráfordítást, esetlegesen új beruházást jelent, hanem a szolgáltatási kör bővítését, a színvonal emelését, melynek eredményeként javul a kínálat minősége.

A csillagok jogosulatlan használatát korábban a települési jegyzőnek kellett volna ellenőriznie (2012 nyaráig önbevalláson alapult a rendszer), most pedig elvileg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) bírságolhatna. Olyanra pedig még soha nem volt példa, hogy valakitől elvegyék a csillagot. „Az NFH az elmúlt időszakban hivatalból nem vizsgálta a szállodák minősítésének jelölését. Ezzel kapcsolatosan ez idáig érkezett bejelentésről nincs tudomásunk. Természetesen, amennyiben a későbbiekben erre irányuló kérelem érkezik, a hatóság minden esetben kivizsgálja az ügyet” – közölte lapunkkal a hatóság. Az első esetben előforduló jogsértés esetén a kis- és középvállalkozásokkal szemben bírság kiszabása helyett amúgy csak figyelmeztetést alkalmaznak.

Nemrég újabb két országgal, Dániával és Görögországgal bővült az egységes követelményekkel szállodákat minősítő államok köre, így már 15 országban alkalmazzák a Hotelstars szállodaminősítési rendszert. További fontos európai turisztikai országok, mint Franciaország, Olaszország, Norvégia és Spanyolország jelezték a belépési szándékukat és jelenleg az úgynevezett megfigyelő státuszban vannak. Egy kormányrendelet 2012. június 30-ig adott lehetőséget a korábbi minősítési rendszer szerinti besorolási kategóriák alkalmazására. A szállodák 4 évig használhatják a megszerzett csillagokat.

„A nemzetközi láncokhoz tartozó szállodák azért nem kérnek a csillagból, mert nincs rá szükségük, hiszen a nevük elég garanciát jelent a minőségre. A kicsik pedig inkább a szürke zónát kedvelik. Összességében talán a szállodák 60-70 százaléka fog csatlakozni a rendszerhez” – mondta lapunknak Bársony Péter, a Velence Resort and Spa szálloda igazgatója. Szerinte eleve nem túl bölcs dolog egy-, kettő- vagy három csillaggal büszkélkedni. Ugyanakkor az pozitívum, hogy egy német turista biztos lehet abban a foglaláskor, hogy az adott szálloda megfelel az elvárásainak. A korábbi nemzeti csillagozás ugyanis országonként teljesen mást jelentett.

A KSH-adat használhatatlan

Bár a KSH hónapról hónapra ad ki tájékoztatást a turizmus állapotáról, igazából a statisztikák alapján nem lehet sokat tudni a szállodák eredményeiről. A hivatal ugyanis idén már csak azokat a hoteleket tartja nyilván csillag kategóriák szerint, melyek minősíttették magukat a hivatalossá vált Hotelstars minősítési rendszerben. A háromcsillagos házaknál gyengébb szállásokról gyakorlatilag nem tudni semmit. Főleg a három- és négycsillagos házaknak fontos a minősítés. A legtöbb csillagos szálloda Budapesten található, már több mint száz esett át az eljáráson, ám a Balatonnál nagy a lemaradás.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.