BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Apple a világ leginnovatívabb cége

Az Apple a világ leginnovatívabb vállalata a Booz&Co tanácsadó cég felmérése szerint, a társaságot a rangsorban a Google és a Samsung követi. Az Apple az idén negyedik alkalommal végzett a lista élén, a Google megőrizte tavalyi pozícióját, míg a dél-koreai gyártó egy helyet lépett előre.

Az innovatív társaságokat bemutató rangsor élmezőnyében egyébként feltűnően sok a technológiai és internetes cég, hiszen a negyedik helyen például a múlt évhez képest 6 pozíciót javító Amazon található, de bejutott a TOP10-be a Microsoft, az IBM és a Facebook is, a tizedik helyen.

A Booz&Co megvizsgálta azt is, hogy a tőzsdei cégek mennyit fordítanak kutatás-fejlesztésre (k+f). Ebben a rangsorban a Volkswagen végzett az első helyen, az utolsú lezárt üzleti évében a társaság 11,4 milliárd forintot költött erre a célra. A Samsung ezt a mutatót vizsgálva a második lett 10,4 milliárd dolláros k+f költéssel, de nem sokkal maradt el mögötte a Roche gyógyszergyártó, amely 10,2 milliárd dollárt áldozott erre a célra, illetve az Intel, ami 10,1 milliárd dollárt. A fejlesztésre szánt összeg egyébként jelentősen megnőtt egy év alatt, hiszen a tavalyi listán egyik szereplőnél sem érte el a 10 milliárd dollárt, a 2012-ben élen végző Toyota esetében 9,9 milliárd dollár volt. Érdekes módon az Apple ebben az összevetésben az első 20-ba sem került be, az almáslogójú cég 3,4 milliárd dollárt fordított kutatás-fejlesztési tevékenységre.

A vizsgált ezer tőzsdei cég összesen 638 milliárd dollárt költött k+f-re, ami a 9. éve elvégzett felmérés történetében rekord. Az autóipari, egészségügyi, számítástechnikai és elektronikai cégek adták a globális kutatási költés 65 százalékát. A szoftverfejlesztő és internetes vállalatok körében 22 százalékos volt a kimutatott növekedés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.