BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden adatot átadnak a hatóságoknak

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a nemzeti utas-adat információs rendszer létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, amit a Belügyminisztérium nyújtott be a háznak. A tárca szerint a rendszer lényege, hogy a légitársaságok átadják a foglalási rendszerükben meglévő adatokat a nemzeti utasadat-információs egységnek, amely ezeket elemzi, kezeli és megőrzi. Az adatokat öt évig őrzik meg. „A terror- és bűnszervezet tagjainak utazási szokásai sajátos jellegzetességeket mutatnak, amelyeknek az utasadatokkal történő összevetése révén hasznos és elsősorban a határon átnyúló terrorizmussal, és szervezett bűnözéssel összefüggő információkhoz juthatnak a hatóságok” – mondta Kontrát Károly államtitkár.

Kontrát jelezte: az unió nevében megkötött utasadat-megállapodás van hatályban az Egyesült Államokkal, Ausztráliával, és Kanadával. Adatszolgáltatást kérhet az Országos Rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szolgálat, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.