BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Civilek nem láthatják a bűn múzeumát

Egy londoni titkos múzeumban őrzik Hasfelmetsző Jack levelét és Dennis Nilsen kannibál tárgyait. A múzeum Anglia kriminalisztikájának összefoglaló gyűjteménye. Egyelőre csak szakemberek nézhetik meg, civilek nem. A Crime Museum of Scotland Yardot Nagy-Britanniában mindenki csak Fekete Múzeumként emlegeti. 1874-ben alapította az angol rendőrség. A foglyoktól elkobzott gyilkos tárgyak gyűjtőhelyének szánt galériát 1967-ben költöztették a mai helyére, a Scotland Yard 101-es szobájába.

Az egyik legismertebb darab a már említett Hasfelmetsző kézzel írt levele, és egy napernyőnek álcázott sörétes puska, meg egy olyan íves kard, amelynek hüvelye négyszer hosszabb, mint a benne megbújó fegyver. A Cop Killer (zsarugyilkos) fegyvert utoljára 1904-ben használták egy londoni kocsmában. Kiállították azt a sétapálca-esernyőbe rejtett tűhegyet is, amellyel 1978-ban egy buszmegállóban ejtettek halálos szúrást az ott politikai menedékkel rendelkező Georgi Markov bolgár író combján. (A KGB szerint a bolgár titkosszolgálat gyilkolta meg az írót.) A leghátborzongatóbb tárgy egy kondér, amelyben egy Dennis Nilsen nevű sorozatgyilkos főzte meg férfi szeretőit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.