BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal az orosz piac

Egy év alatt a negyedikről a második legnagyobb turisztikai küldőpiaca lett Oroszország Magyarországnak

Már nem Ausztria, hanem Oroszország számít Magyarország második legnagyobb küldőpiacának, ugyanis a KSH adatai szerint az oroszok 575 ezer vendégéjszakát töltöttek el nálunk szeptember végéig. Tavaly összesen 600 ezer éjszakát maradtak az orosz turisták, ami a német, az osztrák és az olasz vendégek után a negyedik helyhez volt elég. Az utolsó negyedévben ezt a számot biztosan meghaladja majd a mutató, hiszen például a Wizz Air október 28-tól már naponta repüli a Budapest-Moszkva útvonalat. „Egészen biztosak vagyunk a Budapest Airportnál az új járat sikerében, hiszen korábban minden partnerünknek azt jeleztük, hogy jelentős, kielégítetlen piaci igény mutatkozik Oroszországban a budapesti járatok iránt. Moszkva rendkívül fontos üzleti desztináció és egyben jelentős turisztikai úti cél is” – hangsúlyozta Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója.

Eddig még soha nem közlekedett menetrend szerinti járat Ferihegyről Vnukovóra. Alapvetően az egész szeptemberi statisztikát az oroszok mentették meg, ugyanis az osztrák mellett a német, a brit, a cseh és az olasz turisták is rövidebb ideig maradtak Magyarországon, mint tavaly ilyenkor.

„Az utóbbi időszakban Oroszország elkezdett felzárkózni Kínához a kiutazások terén. Bár a kiutazó piac Oroszországban nem olyan nagy, mégis komoly potenciált jelent, mivel a turisztikai költések szempontjából a világranglista ötödik helyén az oroszok állnak a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adatai szerint” – írta elemzésében a Magyar Turizmus Zrt. A Rosstat adatai szerint a turisztikai motivációval történő utazások TOP 3 desztinációja Törökország, Egyiptom és Kína. Magyarország ezen a listán a 41. helyet foglalta el 2012-ben. Az oroszok összesen 33 423 utazást tettek Magyarországra turisztikai céllal, ami 2007-hez képest 52,1 százalékos növekedést eredményezett. Úgy látják, hogy a turisták aránya az elmúlt időszakban egyenletesen nő az előző évtized közepe óta, és 2012-ben az összes kiutazó majdnem háromnegyedét tette ki. „Körülbelül a piac fele nagy vagyonnal rendelkező magánember vagy ultragazdag, valamint jómódú fiatal szakember, akik valószínűleg kevésbé érzékelik a rubel értékének csökkenését és Oroszország gazdaságának visszaesését” – fogalmaz a turisztikai marketingcég.

Az oroszok szeretik külföldön megvásárolni a luxuscikkeket, mivel náluk 15 százalékos adót róttak ki ezen termékekre, és eleve drágábbak, mint a külföldön beszerezhető áruk. Az orosz Citibank felmérése szerint 2013-ban közel 50 milliárd dollárt fognak költeni az oroszok külföldön, körülbelül 20 százalékkal többet, mint 2011-ben. 2012-ben az oroszok a nemzetközi turisztikai költések ranglistáján a hetedik helyről felkerültek az ötödikre. Azt jósolják, hogy a következő öt évben a kiutazó piac fejlődését tekintve további problémát jelentenek majd a vízumkorlátozások, a banki kölcsönök visszaszorítása, valamint a versenyképes árak hiánya a légi közlekedésben. „Az unión kívüli európai országok közül Oroszország játssza a legnagyobb szerepet a főváros idegenforgalmában: az innen érkező vendégek 281 ezer éjszakát töltöttek el a budapesti kereskedelmi szálláshelyeken, 12 százalékkal többet, mint egy évvel korábban” – írta a KSH.

Sármelléken is sok az orosz

A sármelléki reptér a Nyugat dunántúli gyógyhelyek és Balaton számára jelent nagy potenciális lehetőséget ennek működése. „2012-ben elsősorban a német és orosz piacról összesen 630 járattal közel 20 ezer utas fordult meg a repülőtéren. A szállodai szolgáltatásokat is igénybe vevő vendégek menetrendszeri és charter járatokkal döntően Németországból és Oroszországból érkeztek” – írta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség. Hozzáteszik: az Air Baltic révén a balti köztársaságokból, illetve Skandináviából számítanak vendégekre. Erre az évre összesen közel 30 ezer utas érkezését tervezik a Balaton repülőtérre. Szerintük évi 300 ezer utasra lenne szükség, hogy a reptér önfinanszírozó legyen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.