BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szétosztják a pénzt az önkormányzatoknak

November 20-ig nyújthatják be támogatási igényüket az önkormányzatok a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a költségvetésben szereplő „idegenforgalmi adó differenciált kiegészítése” előirányzatra. A rendelkezésre álló összes keret 400 millió forint, melyből a budapesti önkormányzatok összesen 60 millió forintra, a vidéki helyi önkormányzatok pedig 340 millió forintra nyújthatnak be igényt. Ez az összeg a 2014-es büdzsében sem változik.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint 2007-2013 között az egyes önkormányzatok több alkalommal jelentős mértékben emelték az idegenforgalmi adót tekintet nélkül arra, hogyan alakult a turizmus, a szolgáltatók üzletmenete. „Az emelés mértéke Budapesten 33, Miskolcon 32, Egerben 45, Szegeden 50 százalék volt. Az egyes gyógy és üdülő helyeken az ifa mértéke 6 év alatt 20-50 százalék között nőtt” – fogalmaz a szövetség.

Az adó különösen magas az alacsonyabb kategóriájú vidéki szállodáknak, melyeknél az idegenforgalmi adót fix összegben állapították meg, illetve amelyeknél alacsony a szobaár. Az NGM adatai szerint 2011-ben 699 önkormányzat szedett idegenforgalmi adót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.