BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik az árháború

Jövőre sem kell aggódniuk a sokat telefonáló Vodafone ügyfeleknek, a mobilszolgáltató pénteken bejelentette, hogy nem változtat a korlátlan beszélgetési lehetőséget kínáló csomagjai árán. A cég döntésével úgy tűnik, 2014-ben is folytatódik az árháború a hazai mobilpiacon.

Nem változtat 2014-ben sem a korlátlan beszélgetési és SMS küldési lehetőséget kínáló díjcsomagjai árán a Vodafone a társaság pénteki bejelentése szerint. A mobilszolgáltató közlése alapján beváltották a tavaly októberben bevezetett átalánydíjas ajánlatok a hozzájuk fűzött reményeket, a szolgáltatás első évében összesen 650 millió percnyi telefonhívást indítottak (beleértve az elküldött SMS-eket is) és átlagosan 440 ezer forintos megtakarítást értek el a felhasználók.

A korlátlan beszélgetést kínáló csomagokat a Vodafone vezette be a hazai mobilpiacra még 2012-ben, azonban idén ősszel jelentős változások történtek ezen a területen is. Október elején mindössze néhány nap alatt a Vodafone, a Telenor és a Magyar Telekom is átalánydíjas ajánlatokkal jelent meg a piacon, ráadásul akár havi 10 ezer forintért is hozzá lehetett jutni ilyen csomagokhoz. A három szolgáltatónál elérhető ajánlatok ugyanakkor meglehetősen hasonlóak, és bár élénkíthetik a versenyt, önmagukban lényeges változást nem hoztak a piaci erőviszonyokban. Az átalánydíjas termékek piacra dobása kapcsán a mobilcégek lényegesen leegyszerűsítették a kínálatukat is, mindhárom vállalat valóban jól átlátható, könnyen értelmezhető ajánlatokkal jelent meg a lakossági piacon.

Az is jól látszott az októberi bejelentésekből, hogy a mobilcégek igyekeznek kiszolgálni az okostelefonok térhódításával keletkező igényeket a mobilinternetezésre, hiszen valamennyi új ajánlat tartalmaz bizonyos mértékű adatforgalmat. Némi üröm az örömben, hogy meglehetősen visszafogottan bánnak ezzel a lehetőséggel, hiszen a legolcsóbb, korlátlan beszélgetési lehetőséget nyújtó csomagokban mindössze 500 megabájtnyi havi adatforgalom szerepel, míg a legdrágábban 2 gigabájt. A jelek szerint egyelőre még távol van az az idő, amikor a mobilnetezés is korlátlan lesz ezekben a csomagokban.

Októberben még bizonytalan volt, hogy mennyi ideig lesz a kínálatban az átalánydíjas konstrukció, hiszen a szolgáltatók ősszel még erre az évre garantálták a rendkívül vonzó termékek elérhetőségét. A Vodafone pénteki bejelentésével azonban eldőlt, hogy jövőre is lesz majd korlátlan belföldi beszélgetést és SMS-ezést kínáló csomag 10 ezer forint körüli havi díjért. Ez valószínűleg arra ösztönzi majd a másik két mobilcéget is, hogy megtartsák hasonló ajánlataikat.

Az biztos, hogy az idei karácsony egyik slágerterméke az okostelefon lesz, és a hazai mobilpiac szereplői semmit nem bíznak a véletlenre, hiszen rendkívül kedvező akciókkal ösztönzik vásárlásra a fogyasztókat. Aki hajlandó két évre elkötelezni magát egy-egy cég, illetve az általa kínált szolgáltatás mellett, az akár ingyen vagy minimális díjért is hozzájuthat középkategóriás okosmobilhoz.

Jövőre újabb jelentős változások jöhetnek a hazai mobilpiacon, hiszen a megkezdett hálózatfejlesztések újabb lendületet vehetnek a várhatóan az év első felében lezajló frekvenciaértékesítés után. Ezzel tovább nőhet a 4G lefedettség, a technológia használatára alkalmas készülékek iránti kereslet, illetve a mobilos adatforgalom.

Tízmilliárdos csomagok

Az NMHH november 29-én tette közzé a 800 MHz-es tartományt is magában foglaló frekvenciaértékesítési pályázat dokumentációjának tervezetét. Az anyag szerint 9 csomagot lehet majd megvásárolni, amelyek összesített árát közel 125 milliárd forintban állapította meg a tervezet. Ezek közül az értéket vizsgálva három csomag emelkedik ki, amelyeket 39, 37,8, illetve 28,9 milliárd forintért tervezik értékesíteni. A frekvenciahasznosítás második ütemében az NMHH a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es sávok nem használt részeinek hasznosítása érdekében hirdet versenyt pályázat útján, a megszerzett jogosultságok 2029. február 15-ig lesznek érvényesek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.