BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehallgatási botrány: Webóriások a titkos megfigyelések ellen

Komoly lépésre szánták el magukat az internet meghatározó vállalkozásai, közös szervezetet hoztak létre a kormányzati megfigyelések kordába szorítása érdekében. A kiváltó ok egyértelműen az NSA (Nemzetbiztonsági Hivatal) megfigyelési botránya, és a világ kormányainak fokozódó adatkérése a netes szolgáltatóktól, de a kezdeményezése arra is jó lehet, hogy megnyugtassák az adataik és privátszférájuk miatt aggódó felhasználóikat.

A jelek szerint egy globális botrány, és az NSA kellett ahhoz, hogy összefogjanak a legnagyobb internetes cégek. A Google, a Microsoft, a Facebook, a Twitter és a Yahoo vezetésével megalakult a Reform Government Surveillence (Reformáljuk meg a kormányzati megfigyelést) nevű szervezet. A kezdeményezés résztvevője a LinkedIn és az AOL is.

A tulajdonképpen NSA-ellenes szövetségként is felfogható szervezet megalakulását tegnap este jelentették be a webvilág meghatározó vállalkozásai. A szervezet nem titkolt célja, hogy kordába szorítsák az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal lassan mindenhova elérő csápjait és valamennyire megnyugtassák a személyes adataik miatt aggódó felhasználóikat.

A szövetség alapítói abban bíznak, hogy a közös fellépéssel sikerül korlátok közé szorítani a kormányzati szervezetek adatgyűjtését a felhasználóikról, megvédeni a polgárok magánszféráját és növelni a felügyeletét és elszámoltathatóságát az olyan szervezeteknek, mint az NSA. A szövetségben résztvevő társaságok technológiai, jogi és PR lépéseket már egyaránt tettek, hogy biztosítsák a felhasználókat, hogy személyes adataik biztonságban vannak.

A szövetséget alkotó vállalkozások úgy gondolják, hogy „itt az ideje, hogy a világ kormányai foglalkozzanak azokkal a szabályokkal és törvényekkel, amelyek meghatározzák, hogyan lehet magánszemélyeket megfigyelni és adataikhoz hozzáférni. Az a határozott véleményünk, hogy a jelenlegi törvényeket és gyakorlatot meg kell változtatni” - olvasható a szervezet honlapján.

A csoport kijelentéseit megerősítendő egy nyílt levelet is megfogalmaztak Washingtonnak, amelyben sürgetik az Egyesült Államokat, hogy álljon az erőfeszítéseik élére és valósítson meg olyan reformokat, amelyek biztosítják, hogy a kormányzati megfigyelések törvényes keretek között történjenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.