BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajban a Hello HD

Tavaly év végén csődközelbe került a Hello HD Kft, a vezeték nélküli műsorszóró piac egyik, korábban komoly ambíciókkal rendelkező szolgáltatója. A cég a műholdas ügyfélbázisát még tavaly ősszel eladta, a Budapesten és környékén üzemelő AM-mikró szolgáltatás jövője azonban továbbra is kérdéses.

Nem jött be az eredetileg felvázolt üzleti terv, majd később a stratégiaváltás sem hozott sikert, ezért tavaly év végén csődközeli helyzetbe került, végül december 31-én csődvédelembe menekült a Hello HD Kft, mely prémium műholdas szolgáltatóként kezdte tevékenységét évekkel ezelőtt.

A cég tavaly értékesítette műholdas ügyfélbázisát, emellett azonban több ezer olyan előfizetője is van, akik Budapesten és környékén vesznek igénybe AM-mikró tévészolgáltatást. Utóbbiak sorsa egyelőre nem tisztázott, a cég helyzete legfeljebb néhány hónapig biztosított, amennyiben nem valósul meg a tervezett külföldi befektetés.

A Hello HD rendkívül nehéz anyagi helyzete alapvetően három tényezőre vezethető vissza - vázolta fel a hwsw.hu-nak Sár Csaba, a cég ügyvezetője. A szolgáltató műholdas üzletága az évek során nem tudott számottevően növekedni, és idővel hatalmas adósságot halmozott fel, emellett a Hello HD 2010-ben bankhitelből vásárolta meg az Antenna Hungária Antenna Digital márkanevű AM-mikró szolgáltatásának ügyfélbázisát, ennek fizetése is jelentős terhet képezett. Mindezek mellett a 2010-ben bevezetett távközlési különadó további 150-200 millió forintos mínuszt hozott a társaságnak.

Sár a HWSW-nek megerősítette, hogy a szolgáltató hosszú, eredménytelen keresés után tavaly ősszel végül vevőt talált a műholdas szolgáltatás ügyfélbázisára. A nem egészen háromezer előfizetőt a luxemburgi M7 Csoport műholdas feladást végző érdekeltsége, az E4C Csoport vásárolta fel úgy, hogy 100 százalékos tulajdonrészt szerzett az eVision Kft-ben, amely többek között a Hello HD műsorainak feladását is végzi. A Hello HD műholdas szolgáltatást így már nem a Hello HD Kft. üzemelteti, hanem a cseh tulajdonú eVision.

A Hello HD nem csak a műholdköltségeket nem tudta fizetni, hanem az Antenna Hungária felé is jelentős tartozást halmozott fel, illetve többször késedelmesen fizetett, emellett a műsorszóró stratégiai szempontból alapvetően ellenérdekelt lehet az AM-mikró szolgáltatás további biztosítását illetően.

Fontos, hogy a Hello HD Kft. helyzete a Hello HD műholdas szolgáltatás ügyfeleit egyáltalán nem érinti már, sőt, a szolgáltatás előfizetői rövidesen a műsorválaszték bővülésére számíthatnak. A Eutelsat ugyanis nem sokkal az ügyfélbázis eladását követően bővítette az eVision számára elérhető kapacitást, az újabb transzpondert pedig éppen az elmúlt héten kapcsoltba be a szolgáltató.

Emellett nyilvánvaló az is, hogy a Hello HD eredeti koncepciója, a prémium műholdas szolgáltatás nyújtása ma Magyarországon rendkívül szűk előfizetői bázis számára vonzó. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy ha prémium minőség nem számít akkora értéknek, mivel tűnne ki a szolgáltató. Tovább nehezíti az újjászülető platform helyzetét, hogy a Hello HD 2008-as indulása óta eltelt időben a kábeles szolgáltatók sem ültek a babérjaikon, választékuk az idők során tucatnyinál is több HD-csatornával bővült (igaz, ezzel európai viszonylatban még így sem büszkélkedhet a magyar piac).

A Hello HD AM-mikró üzletágának eladásával, illetve a szerződéses feltételekkel kapcsolatban kerestük az Antenna Hungáriát és az M7 csoportot is, előbbi titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem árult el részleteket, utóbbi a cikk megjelenéséig nem reagált a HWSW megkeresésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.